Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Levoči padajú hradby!

Majiteľ nehnuteľnosti nad hradbami Vladimír Šimo (47) ukazuje zosunutú časť muriva.
Majiteľ nehnuteľnosti nad hradbami Vladimír Šimo (47) ukazuje zosunutú časť muriva.

LEVOČA – V meste sa rúcajú historické hradby! Už začiatkom februára sa v dolnej časti opevnenia, ktorého základy postavili ešte v 13. storočí, zosunulo asi 14 kubíkov muriva. Erózia vážne poškodila aj schodíky vedúce k objektom nad hradbami. Ľudia z okolitých domov majú obavy.

Vladimír Šimo (47) z Levoče má v dome, ktorý stojí prakticky na hradbách, zriadenú stolársku dielňu. Po zosuve muriva hradieb mu začali praskať na niektorých miestach domu steny. „Statik sa na to bol pozrieť a povedal, že dom by nemal byť ohrozený, ale ja mám aj tak strach,“ konštatoval majiteľ. Na hradbách vidieť, že poškodená je väčšia ako iba opadnutá časť. Podľa hovorcu mesta Levoča Jozefa Cvoligu (30) problém so stabilitou vnútorného múru vznikol už pri jeho oprave v 60. rokoch. Vtedy stavbári hradby zle opravili. „Murivo vypadlo v dôsledku erózie. Domy v blízkosti hradieb však nie sú ohrozené,“ uviedol hovorca. Magistrát dá v máji vypracovať odborný posudok, ktorý presne určí rozsah škôd a koľko bude stáť oprava poškodeného múru. Tú bude hradiť mesto zo svojho rozpočtu.

LEVOČSKÉ HRADBY
Väčšiu časť z nich postavili v roku 1240. Celková dĺžka je 1 200 metrov. Od roku 1996 mesto Levoča použilo na opravy hradieb 18,5 milióna korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu