Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pred rokom padlo 243 stromov kvôli projektu J&T

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - V stredu 12. 4. popoludní sa na nábreží Dunaja na spomienkovom zhromaždení zišlo asi 70 občanov. Pripomenuli si 243 stromov, ktoré pred rokom vyrúbal investor, spoločnosť J&T Global (dnes J&T Real Estate) kvôli plánovanému projektu výstavby v časti PKO.

Slovom aj svojou tvorbou ich podporili umelci – hudobníci Dodo Šošoka, Tóno Popovič a skupina Revolver, zatiaľ čo študenti Školy úžitkového výtvarníctva so svojimi pedagógmi na pamiatku zlikvidovaných stromov vytvorili pôsobivé diela land art-u. Mohylu z kusov betónu navŕšili na peň vyrúbaného storočného platanu, ktorý prežil aj monarchiu, aj prvú Československú republiku, aj socializmus – aby ho nakoniec barbarsky zlikvidoval investor kvôli svojim stavebným plánom.

Z pozvaných kompetentných prišli len mestská záhradníčka Ing. Anna Galčíková, mestský poslanec Jozef Házy a pracovník oddelenia životného prostredia Starého Mesta Marcel Rapoš. Pre pracovnú zaneprázdnenosť sa ospravedlnili námestník primátora Štefan Holčík a hlavný architekt profesor Štefan Šlachta. Keďže pani Galčíková začala vo svojej pozícii pôsobiť až po výrube, jediným, kto obhajoval sporný projekt tzv. River Parku, bol hovorca J&T Maroš Sýkora. Arogantným zdôrazňovaním 8-miliónovej finančnej náhrady za vyrúbané stromy (čo je zákonná povinnosť) a „postavenia“ nového parku však popudil všetkých prítomných. Mnohí zdôraznili, že je to svet úplne iných hodnôt, než akými žijú obyčajní Bratislavčania, ktorým záleží na svojom meste.

Vo voľnom diskusnom fóre prítomní neskrývali svoj smútok nad zlikvidovaným parkom na nábreží, ale aj inde v Bratislave. Vyjadrovali svoj hnev nad nekultúrnosťou investorov, ktorí v hlavnom meste idú za svojimi ziskami bez najmenšieho ohľadu na mestské prostredie a občanov. Kritizovali však aj úradníkov samosprávy, umožňujúcich likvidovať dochovanú zeleň a kultúrne hodnoty napriek protestom rozhorčených Bratislavčanov. Viacerí občania prejavili silné znechutenie nad meniacou sa podobou kedysi príjemnej Bratislavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu