Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V studni našli mŕtvu ošípanú

Ľudia z Málaša majú strach, že zdochlina im nakazí spodnú vodu.
Ľudia z Málaša majú strach, že zdochlina im nakazí spodnú vodu.

MÁLAŠ - Obyvatelia dediny ležiacej neďaleko Levíc sú zhrození. Do opustenej studne blízko obecného úradu niekto vhodil uhynuté prasa. Ľudia sa boja, že mŕtve zviera nakazí spodnú vodu a infekcia prenikne do okolitých studní. V dedine s vyše 500 obyvateľmi nemajú obecný vodovod. Prasa dovčera ešte nikto nevytiahol.

„Keď manžel minulý týždeň nazrel do studne na opustenom pozemku vedľa nášho domu, zostal v šoku. Vo vode plávalo mŕtve prasa!“ rozpráva Mária Debnárová z Málaša. Zdochlina váži asi 50 kíl. Nikto netuší, či sa mŕtveho zvieraťa takto barbarsky zbavil niekto z miestnych, alebo ho do 6-metrovej studne hodil niekto zo širšieho okolia. Debnárovci hneď informovali obecný úrad. Napriek tomu prasa ležalo v studni ešte aj včera.

Podľa Anny Kmeťovej z obecného úradu hneď, ako sa to dozvedeli, oslovili veterinára z neďalekej Čaky, ktorý chodieva do Málaša. Ten nariadil, aby studňu vydezinfikovali chlórovým vápnom alebo chloramínom. „Studňu dáme do poriadku už v týchto dňoch,“ potvrdila. Veterinár Miloš Sádovský si myslí, že prasa nezabila infekčná choroba ani vírus, pretože by ochorelo viac zvierat v okolí. Nepredpokladá ani vážnejšiu nákazu spodnej vody. „Zviera malo asi pol roka a je možné, že uhynulo na infarkt, čo sa stáva dosť často. Vodu zo studne treba odčerpať a studňu vydezinfikovať,“ konštatuje. Podľa neho malo mŕtve zviera skončiť v kafilérii. Likvidácia zdochliny tam však stojí 800 až 1 000 Sk a niekto takto chcel zrejme ušetriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu