Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kanály monitorujú kamerami

Kamerový systém obsluhuje pracovník VVS Milan Poráč. Zobraziť galériu (2)
Kamerový systém obsluhuje pracovník VVS Milan Poráč.

PREŠOV - Po prešovských kanáloch jazdia autíčka na diaľkové ovládanie. Majú na sebe upevnené kamery a ich prostredníctvom pracovníci Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) monitorujú stav podzemných chodieb.

Miniatúrne autíčka majú aj osvetlenie, ktorým si v tmavých zákutiach svietia. Riadia ich pomocou 200 metrov dlhého kábla, cez ktorý sa prenáša obraz do monitora umiestneného na povrchu. „Tento diagnostický kamerový systém vo svete existuje už asi 15 rokov. My sme ho kúpili približne pred osemnástimi mesiacmi,“ povedal riaditeľ prešovského závodu VVS Jozef Polomský. Systém stál asi tri milióny. „Nebol nový, ale investícia sa vyplatila, lebo dovtedy sme museli o pomoc žiadať špecializované firmy,“ vysvetlil J. Polomský.  
Kanály monitorujú kamerami
Zobraziť galériu (2)
Podľa neho sú autíčka inteligentné, a keď pred sebou zistia prekážku, automaticky začnú cúvať. „Ak sa však náhodou stane, že uviaznu v teréne, podľa dĺžky odvinutého kábla zistíme približnú vzdialenosť, kde k tomu došlo. V zemi vykopeme ryhu a autíčko vyberieme,“ vysvetlil J. Polomský. Systém sa používa najmä na monitorovanie spádov v kanáloch, teda zisťuje, či je dobrý odtok vody. Slúži aj pri reklamáciách, keď u odberateľov naraz nastane veľký úbytok vody. Vtedy sa pomocou kamery dá zistiť, či voda z potrubia nepresakuje do kanála. V Prešove takto monitorujú 217 kilometrov kanálov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu