Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd priznal odškodné 15 miliónov!

Martinovi sa stal úraz v priestoroch leteckej fakulty. Zobraziť galériu (2)
Martinovi sa stal úraz v priestoroch leteckej fakulty.

KOŠICE - To je suma! Astronomických 15 miliónov Sk ako odškodné priznal košický okresný súd Martinovi Puzderovi (23) z obce pri Košiciach. Rodina sa proti rozsudku neodvolá, no môže tak urobiť druhá strana - štát.

Mladý muž totiž ako vojak základnej služby utrpel vážny úraz hlavy pri oprave auta. Peniaze si Martin neužije, pretože pred 4,5 rokom upadol do kómy a odvtedy sa neprebral. Okresný súd rozhodol začiatkom roka o 15-miliónovej sume za sťaženie spoločenského uplatnenia. Sudkyňa si vypočula výpovede znalcov, ktorí referovali o Martinovom zdravotnom stave. Rodina a advokátka čakajú, či sa druhá strana - štát zastúpený Ministerstvom obrany SR a košickou Technickou univerzitou, ktorá prebrala kauzu po zaniknutej Vojenskej leteckej akadémii, kde Martin slúžil, proti rozsudku neodvolajú. „Rozsudok nám doručili až 16. marca. Záleží, kedy ho preberie druhá strana. Na odvolanie majú potom 15 dní,“ uviedla advokátka Helena Knopová, ktorá je v tomto smere skeptická. Na ministerstve obrany doručený rozsudok podrobujú právnej analýze. „Zohľadňujeme pri tom skutočnosť, že u Martina Puzderu ide o trvalé a vážne poškodenie zdravia, ktoré vzniklo pri výkone základnej vojenskej služby,“ znie v stanovisku ministerstva.

Martin s najbližšími neprehovoril už 4,5 roka. Žije si vlastným životom a príbuzní sú radi za každý pokrok v jeho zdravotnom stave. „Zlepšuje sa to obrazne po milimetroch. Vníma nás, no oči neotvorí,“ hovorí Martinov otec Ladislav. O brata sa počas dňa stará sestra, ktorá je jeho opatrovateľkou. „Sám ostať nemôže,“ dodáva otec. V súčasnosti mladý muž už tretíkrát podstupuje liečbu v hyperbarickej komore. Celá rodina neprestáva veriť, že Martin sa raz prebudí a porozpráva sa s nimi. Za to by dali všetky peniaze na svete.

ČO SA STALO
Martin nastúpil na základnú vojenskú službu v Košiciach v júli 2001. Ako vyučeného automechanika ho zaradili do útvaru vo Vojenskej leteckej akadémii do autoparku. Presne 3. septembra sa mu stal vážny úraz pri oprave gazíka. Martin ho išiel dať na zdvihák, vtedy sa auto pohlo dopredu a náraz ho pritlačil k stene. Úraz mu vážne poranil hlavu. Navyše mal na mozgu poúrazový edém a stlačenie kostí v spánkovej oblasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu