Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby: KSS odovzdala kandidačnú listinu do parlamentných volieb

Jozef Ševc je na prvom mieste kandidačnej listiny.
Jozef Ševc je na prvom mieste kandidačnej listiny.

BRATISLAVA - Komunistická strana Slovenska (KSS) podala kandidačnú listinu do parlamentných volieb. Ako pre agentúru SITA povedal ústredný tajomník KSS Ladislav Jača, kandidátku strany podal na Ministerstve vnútra SR krátko pred 14:00. Kandidačné listiny musia strany odovzdať do polnoci 19. marca. Ich súčasťou musí byť aj potvrdenie o zaplatení polmiliónovej kaucie, ktorú KSS poukázala na osobitný účet v Štátnej pokladnici (ŠP) SR hneď po zverejnení jeho čísla, dodal Jača.

Zo súčasných deviatich poslancov KSS v Národnej rade (NR) SR sa do prvej desiatky kandidačnej listiny dostalo sedem. Z nich Jozef Ševc je na prvom mieste, Jozef Hrdlička je na druhom mieste a z tretieho miesta sa o priazeň voličov bude uchádzať Karol Ondriaš. Štvrtý je Samuel Zubo, piaty Mikuláš Juščík a siedme miesto dostal predseda poslaneckého klubu KSS v NR SR Vladimír Ďaďo. Prvú desiatku kandidátky uzatvára Dagmar Bollová, ktorá zvažovala svoju účasť vo voľbách. Ako povedala pre agentúru SITA so svojím miestom na kandidačnej listine je spokojná. Zvyšní dvaja súčasní poslanci komunistov v parlamente - Karol Fajnor a Michal Vajda získali nižšie miesta. Do prvej desiatky sa dostali aj nové tváre - Ladislav Ďurovčík na šiestom mieste, na ôsmom mieste kandiduje starosta obce Vrchteplá (okr. Považská Bystrica) Jozef Fuček a deviaty je nitriansky krajský predseda a riaditeľ firmy Jozef Šiška.

MV SR zriadilo pre politické subjekty špeciálne telefónne mobilné číslo 0918 820 961, na ktorom poskytuje informácie do polnoci 19. marca. V súvislosti so skladaním volebnej kaucie, ktorú zaviedol nový volebný zákon, hovorkyňa ŠP Martina Hujová upozornila, že sobota a nedeľa nie sú bankové pracovné dni. Ako uviedla pre agentúru SITA, v Štátnej pokladnici prijaté prevody v piatok sú aj v tento bankový pracovný deň pripísané na účet klienta. Ďalšie prevody môžu byť prijaté až v nasledujúci bankový pracovný deň, t. j. v pondelok. Polmiliónovú volebnú kauciu pre politické subjekty, ktoré chcú kandidovať, zaviedol nový zákon o voľbách do NR SR. Kaucia sa pritom vráti len tým, ktoré získajú aspoň dve percentá zo všetkých platných hlasov voličov. ÚVK do 8. apríla preskúma a zaregistruje kandidačné listiny. Subjekt, ktorý nezaregistruje, sa môže odvolať na Najvyšší súd SR, pričom súd musí rozhodnúť do troch dní odo dňa rozhodnutia ÚVK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu