Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Odbory: Zdravotníci protestovali v centre Prešova proti nízkym mzdám

Za účasti vyše 500 zamestnancov zdravotníckych zariadení a sympatizantov sa začalo 15. marca 2006 popoludní v Prešove celoslovenské protestné zhromaždenie.
Za účasti vyše 500 zamestnancov zdravotníckych zariadení a sympatizantov sa začalo 15. marca 2006 popoludní v Prešove celoslovenské protestné zhromaždenie.

PREŠOV - Zdravotníci z celého Slovenska sa dnes v Prešove zúčastnili na protestnom zhromaždení na podporu vyjednávania Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa a proti znižovaniu zárobkov. Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Andrej Kučinský na zhromaždení vyhlásil, že "pohár trpezlivosti pretiekol a odborári prikročia aj k tvrdším formám štrajku." Ich prioritou naďalej je prijatie Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre rok 2006 s Asociáciou nemocníc Slovenska.

Kučinský uviedol, že situácia v zdravotníctve je alarmujúca, lebo nielenže nedošlo k valorizácii miezd, ale tie oproti vlaňajšku poklesli. Odmeňovanie zaraďuje rezort zdravotníctva v porovnaní s inými na najnižšie priečky. Priemerné mzdy v zdravotníckych zariadeniach, ktoré sa pretransformovali na neziskové organizácie, sú v porovnaní s priemernou mzdou v národnom hospodárstve nižšie o 4 tisíc Sk. Kučinský za tento stav viní ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca a jeho reformu a tiež poslancov, ktorí odklepli novú formu odmeňovania zdravotníkov. Zníženie miezd o 20% nazval príkladom asociálneho správania.

Odborový predák prešovskej FNsP Jána A. Reimana Štefan Hudačko vyzval zdravotníkov, aby neodchádzali za vyššími zárobkami do zahraničia, lebo ich potrebujú naši pacienti. Súčasne ich vyzval, aby žiadali za poctivú a vysoko odbornú prácu primeranú mzdu. Verejne odmietol spájanie štrajkovej pohotovosti v prešovskej nemocnici s politikou. "Začali sme ešte v januári. Vtedy sme nevedeli, že dôjde k predčasným voľbám. Pokiaľ chceme hovoriť o politike, je to politika v prospech zamestnancov nemocnice, nič viac a nič menej," prehlásil Hudačko.

Na protestnom zhromaždení účastníci prijali vyhlásenie, ktorým sa obracajú na vládu s požiadavkami, aby "bezodkladne riešila situáciu v zdravotníctve a zabezpečila dostatočný objem finančných prostriedkov pre rast úrovne odmeňovania zamestnancov zdravotníckych zariadení." Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že odmietajú vykonávať zodpovedné a náročné povolania za mzdy, ktoré sú dlhodobo najnižšími v národnom hospodárstve. Rovnako sa nechcú podieľať na vyrovnanom hospodárení zariadenia pri ich transformácii na akciové spoločnosti a neziskové organizácie na úkor vlastných príjmov a životnej úrovne.

Svojich zástupcov v Prešove mali okrem domácich aj zdravotnícke zariadenia z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, Nitry, Košíc, Trebišova, Svidníka. Na protestné zhromaždenie si museli zobrať dovolenku alebo náhradné voľno.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu