Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MV SR: Vlani páchali policajti trestnú činnosť menej ako v roku 2004

BRATISLAVA - Trestného činu sa v minulom roku dopustilo o 55 policajtov menej ako v roku 2004. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministra vnútra Silvia Miháliková, Úrad inšpekčnej služby Policajného zboru v roku 2005 obvinil 195 príslušníkov polície, ktorí spáchali 207 trestných činov. Predvlani bolo obvinených 250 policajtov z 282 trestných činov.

"Trestná činnosť policajtov v roku 2005 tak klesla o 22 %. V porovnaní s celkovou kriminalitou na Slovensku z celkového počtu trestne stíhaných osôb (59 353) predstavuje podiel stíhaných policajtov 0,33 %," uvádza Miháliková. Policajti sa najčastejšie dopustili zneužívania právomoci verejného činiteľa, avšak v minulom roku páchanie tejto trestnej činnosti policajtmi v porovnaní s rokmi 2003 a 2004 značne kleslo.

V roku 2003 zneužilo svoju právomoc 112 policajtov, predvlani 99 policajtov a v minulom roku len 77 mužov zákona. Ďalším trestným činom, ktorého sa v minulom roku policajti dopustili veľmi často, je prijímanie úplatku a inej nenáležitej výhody - 16 prípadov. Nasleduje výtržníctvo a ublíženie na zdraví. Aj u týchto trestných činov však inšpekcia zaznamenala pokles - v prípade výtržníctva o šesť a ublíženia na zdraví policajtmi o dva prípady. Najvyšší pokles Úrad inšpekčnej služby polície zaevidoval pri trestnom čine podvodu. V minulom roku spáchal tento skutok len jeden policajt.

Úrad inšpekčnej služby začal trestné konania voči policajtom na základe 158 podnetov, v 65 prípadoch to bolo na podnet občanov. Najčastejšie sa trestnej činnosti dopustili poriadkoví policajti (84), nasledujú dopravní policajti (40) a policajti hraničnej polície (30). Na štvrtom mieste sú príslušníci justičnej, kriminálnej a cudzineckej polície. "Aj preto Úrad inšpekčnej služby polície vypracoval priority v oblasti predchádzania a eliminovania trestnej činnosti policajtov na tento rok. Podľa nich sa bude policajná inšpekcia sústreďovať na boj proti korupcii najmä u dopravných policajtov a policajtov na oddeleniach hraničnej a cudzineckej polície," zdôraznila Miháliková.

Minister vnútra Martin Pado v tejto súvislosti uviedol, že "i naďalej budeme venovať pozornosť trestnej činnosti v policajných radoch. Za to, že sme v tomto boji úspešní, vďačíme aj občanom, ktorí sa na nás s dôverou obracajú."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu