Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Otepľovať sa bude veľmi pomaly

SLOVENSKO - Počasie plné prekvapení! Pred týždňom sme si vychutnávali slnečné lúče a teraz mrzne, až tak treští. Februárové slnko je falošné ako líška. Po poriadnych prídeloch snehu pranostiky teraz ohlasujú suchý marec. Mohol by byť aj vlhkejší, hlavne aby bolo konečne teplo!

Od severozápadu začal na naše územie prúdiť z Atlantického oceánu teplejší a vlhkejší vzduch. Od dnešného dňa až do piatka bude polooblačno až oblačno, s občasným snežením alebo snehovými prehánkami. Otepľovať sa začne len veľmi, veľmi pomaly. V noci bude stále poriadna „kosa“, od -4 do -10 °C. V horských dolinách - počas nočného vyjasnenia - môže byť chladnejšie ako v rozprávke o Mrázikovi, od -11 až do -16 °C. “Cez víkend sa mrazy zmiernia vďaka zrážkam, ktoré budú pokračovať aj v prvých dňoch budúceho týždňa,“ povedal Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. V sobotu a nedeľu sa oteplí na -2 až do +3 °C. V noci bude ešte poriadna zima od -3 do -7 °C. Takže zatiaľ nič mimoriadne pod zubatým slnkom. Na krásnu, slnečnú jar si musíme ešte nejaký ten týždeň počkať.


V Oravskej Lesnej až -25,4 °C!
„Pred týždňom sme namerali 6 °C, včera až -25,4! Je to veľký rozdiel, ale očakávame, že ešte bude poriadna zima aj v marci. U nás je to normálne,“ povedal pozorovateľ Hydrometeorologickej stanice v Oravskej Lesnej Ladislav Murín. Oravčania majú príbytky prerobené na elektrické kúrenie, ale keď sú poriadne mrazy, tak si vykurujú drevom a uhlím. „Je tu riadna zima. Dom vykurujeme koksom a drevom. V tohtoročnej zime sme spálili 30 metrákov koksu, čo nás vyšlo na 25-tisíc korún,“ prezradil obyvateľ Oravskej Lesnej Ivan Srogončík (31). V týchto dňoch sa už niektorým obyvateľom míňajú zásoby. „Máme málo dreva a uhlia. Musíme obmedziť kúrenie, aby nám to vystačilo,“ krúti hlavou Mária (65). Deťom však mráz nerobí žiadny problém. Sú šťastné, že sa môžu do sýtosti guľovať a korčuľovať na ľade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu