Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko sa ocitlo pod vodou!

V okolí Topoľčian je zatopených desať dedín. Zobraziť galériu (7)
V okolí Topoľčian je zatopených desať dedín.

SLOVENSKO - Voda z topiaceho sa snehu zaplavuje Slovensko! V okolí Topoľčian je pod vodou už desať dedín! V Malackách vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Ľudia s topiacim sa snehom bojujú ako vedia. Pomáhajú im hasiči s technikou.

V okolí Topoľčian je už od pondelka večera desať dedín pod vodou. „Nezatopilo nás prvýkrát, sme zvyknutí,“ tvrdí Mikuláš Bagar, ktorý stál po členky v ľadovej vode uprostred cesty v Práznovciach. V dome Machovcov zostala pod vodou celá pivnica. „Pivnicu nám zatopilo v priebehu štvrť hodiny. Našťastie tam bola len kosačka a nejaké drobnosti,“ povedal Peter Macho. Podľa starostu Práznoviec Milana Šefranika zatopilo v obci asi tridsať domov.

Voda z topiaceho sa snehu z viníc zaplavila aj Podlužany pri Leviciach. Najviac ju pocítila rodina Lukáša Šeba. V záhrade majú pol metra vody, pod ktorou zostalo drevo, náradie, ale aj obilie. „Voda sa začala valiť v pondelok okolo pol ôsmej. Okolo polnoci sme už mali všetko pod vodou,“ povedal majiteľ domu. V ohrození majú aj sliepky a králiky, ktorým budú musieť nájsť nový domov. Záplavy v okolí Malaciek spôsobila prívalová voda z rybníkov, ktorá začala nekontrolovateľne pretekať. V potoku Malina nestihla odtekať a vyliala sa. „Zahradili sme kanál. Voda potom začala ustupovať. Najväčší problém sme mali na Jesenského ulici a v zatopenej strojovni športovej haly Malina,“ povedal primátor Malaciek Jozef Ondrejka.

Náhle oteplenie skomplikovalo život aj obyvateľom Senca. „Ľudia utrpeli menšie škody na majetku. Voda im natiekla do pivníc a suterénov. Spočiatku to vyzeralo zle. Prúdy živla sa valili po ceste. Zasiahli celé sídlisko za Štiftom a nánosmi znečistili okolie domov,“ povedal primátor Senca Karol Kvál. Na odčerpávaní vody pracovalo v uliciach 14 hasičov. Použili šesť čerpadiel a päť fekálnych vozov.

POČASIE: OCHLADÍ SA!
Ešte dnes sa budú denné teploty pohybovať od 3 do 7 stupňov C. Od štvrtka však klesnú na 0 až 4 stupne C. „V ranných hodinách bude mrznúť. Podobne má byť až do konca týždňa, vrátane víkendu,“ povedal meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Zaujec. Nočné teploty klesnú na -1 až -6 stupňnov C. V stojatých vodách budú hroziť poľadovice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu