Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Ako sa chrániť pred vírusom vtáčej chrípky

Vyhýbajte sa dotyku akéhokoľvek uhynutého a radšej i zdravého vtáctva
Vyhýbajte sa dotyku akéhokoľvek uhynutého a radšej i zdravého vtáctva

V ostatnom období sa veľmi často hovorí o vtáčej chrípke a sú prijímané ochranné opatrenia na zabránenie jej ďalšieho šírenia. I keď odborníci vyzývajú obyvateľstvo na zachovanie pokoja, pretože toto ochorenie postihuje ľudí len zriedkavo, je dobré vedieť, akým spôsobom sa dá pred ním najlepšie chrániť?

Vírus chrípky H5N1 bol prvýkrát izolovaný u vtákov už v roku 1961 a prostredníctvom divoko žijúcich operencov sa prenáša po celom svete. Hoci sa ešte nepotvrdil jeho prenos z človeka na človeka, s každým novým prípadom u ľudí rastie riziko, že sa vírus dokáže šíriť aj medzi ľudskou populáciou a spôsobiť celosvetovú pandémiu.

Prenos zo zvierat
Nákaza sa na ľudí prenáša z infikovaných zvierat hlavne priamym kontaktom s chorými či uhynutými zvieratami, alebo vdýchnutím prachu s obsahom ich výlučkov. Vírus sa do ľudského organizmu môže dostať aj dotykom kontaminovaných vajec či peria. Nedostatočným umytím rúk potom cez ústa, nos a očné spojivky vniká do tela.

Odolnosť vírusu
V truse dokáže vírus prežiť 30 dní pri teplote 4 °C a 7 dní pri 20 °C, pri izbovej teplote sa na vajcovej škrupine udrží 8 dní. Dokonca istý čas prežije aj vo vode, ničí ho však kyslé prostredie. Nie je zatiaľ potvrdený žiaden prípad jeho prenosu z dobre tepelne spracovanej hydiny.

Možná hrozba
Sú dve hlavné riziká pre zdravie obyvateľov. Tým prvým je možnosť priameho prenosu vírusu z hydiny na človeka, čo na rozdiel od normálnej chrípky so sebou prináša ťažké respiračné problémy, prudké zhoršenie zdravotného stavu a smrť. Druhým rizikom, ktorého sa odborníci najviac obávajú, je, že by vírus vtáčej chrípky mohol zmutovať s ľudským vírusom chrípky, a tak by sa ľahko šíril aj medzi ľuďmi.

Rady pre cestovateľov
Úrad verejného zdravotníctva vyzýva všetkých, ktorí sa chystajú do oblastí, kde bol zaznamenaný výskyt vtáčej chrípky, na obozretnosť. Ešte pred cestou sa informujte o aktuálnom riziku infekcií a možnej prevencii buď na Úrade verejného zdravotníctva, alebo v strediskách pre cudzokrajné choroby.


DÔLEŽITÉ TELEFÓNNE ČÍSLA
- Úrad verejného zdravotníctva zriadil horúcu linku, kde vám poskytnú všetky informácie nielen o vtáčej, ale aj ľudskej chrípke
02/444 62 014,

- Poliklinika cudzokrajných chorôb, Bratislava
02/529 62 732, 02/ 529 25 688,

- Ambulancia pre cudzokrajné choroby, Martin
043/413 16 80,


- Oddelenie pre cudzokrajné choroby, Košice
055/615 22 04.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu