Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

NR SR: Minister Zajac nezvládol transformáciu v rezorte

Rudolf Zajac
Rudolf Zajac

BRATISLAVA - Nezvládnutie transformácie v rezorte zdravotníctva a nenaplnenie očakávaní odbornej i laickej verejnosti. To sú hlavné dôvody, pre ktoré sa skupina 34 opozičných poslancov pokúsi v utorok v parlamente odvolať ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

Podľa nich reformné kroky ministra nevyriešili a ani nezmierili hlbokú ekonomickú krízu v jeho rezorte. "Systém naďalej vykazuje niekoľkomiliardovú mieru zadlžovania, klesá reálne objem verejných zdrojov v pomere k hrubému domácemu produktu a výrazne medziročne narastá na úkor týchto trendov spoluúčasť pacienta," konštatujú predkladatelia v dôvodovej správe. Rezort zdravotníctva sa pod vplyvom reformných zákonov dostal do najhlbšej odbornej a morálnej krízy vo svojej histórii, o čom medzi iným svedčí masový odchod odborníkov do zahraničia, či silne narušené vzťahy medzi pacientom a lekárom.

Opoziční poslanci ministrovi Zajacovi tiež vyčítajú, že pri príprave a schvaľovaní zákonov viacnásobne ignoroval a porušoval zásady legislatívneho procesu. Najvýraznejším prejavom nedôveryhodnosti ministra Zajaca je ale rastúci odpor voči netransparentnému a klientelisticky ovplyvňovanému výberovému konaniu na udelenie licencií na prevádzkovanie rýchlej zdravotníckej služby, ktorý podľa predkladateľov nesie podozrenie z porušovania zákona a zneužívania ministerských právomocí

Schôdza, na ktorej budú poslanci rozhodovať o vyslovení nedôvery ministrovi Zajacovi sa začne v utorok o 9:00.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu