Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najviac úrazov na zjazdovkách vzniká počas prázdnin

Slovenské hory a lyžiarske strediská sú každoročne plné milovníkov zimných športov. Nie vždy však takýto oddych skončí podľa predstáv dovolenkárov. Mnohí totiž podceňujú svoje schopnosti, terén, počasie, ale aj základnú výbavu, pričom si neuvedomujú, že hory vedia akúkoľvek chybu kruto potrestať. Čo by ste teda mali vedieť?

Za mnohé zranenia si ľudia často môžu sami, či už vlastnou nepozornosťou, alebo nedbanlivosťou. Ale hlavnou príčinou býva neohľaduplnosť lyžujúcich sa.

Kedy býva najviac úrazov
„Keďže na Slovensku neexis tuje žiadna norma o priepustnosti zjazdových tratí k prepravnej kapacite vlekov a lanoviek, stretávame sa hlavne počas víkendov a prázdnin s totálne preplnenými zjazdovkami. Z toho vyplýva aj množstvo a charakter úrazov, ktoré v prevažnej miere vznikajú po vzájomných kolíziách lyžiarov a snoubordistov. Ide hlavne o zlomeniny dolných a horných končatín a zranenia hlavy,“ ozrejmuje situáciu Milan Sekelský, náčelník Školiaceho strediska Horskej záchrannej služby.

Začala platiť nová vyhláška
Prevencia úrazovosti je podľa Milana Sekelského pomerne jednoduchá. „Ľudia by mali ohľaduplnejšie jazdiť na preplnených zjazdovkách. Stretávame sa aj s úrazmi, ktoré boli zavinené rýchlou a bezohľadnou jazdou pod vplyvom alkoholu,“ prízvukuje Sekelský. Ako ďalej dodal, zlepšenie situácie by mohla priniesť vyhláška ministersva vnútra, ktorá platí od 1. februára tohto roka. „Horská služba, patriaca pod ministerstvo vnútra, upravila pravidlá správania sa na trati vzorom vo vyhláške. Tie musia prevádzkovatelia lyžiarskych tratí umiestniť na viditeľnom mieste a každý ich bude musieť dodržiavať,“ doplnila Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra.

Ako sa najlepšie chrániť
„Jednoznačne najdôležitejším ochranným prvkom pre lyžiarov a snoubordistov, hlavne deti, je ochranná prilba, bez ktorej by nemali na preplnené svahy chodiť,“ upozorňuje Milan Sekelský. Okrem toho si pre prípad lavínového nebezpečenstva môžete zabezpečiť lyžiarske bundy či nohavice s recco systémom, ktorý napomáha pri hľadaní obetí v lavínach.

Výbava na vysokohorské túry
V prvom rade by si turisti, ktorí sa chcú vybrať na vysokohorské túry, mali overiť v príslušných strediskách Horskej záchrannej služby schodnosť a priechodnosť turistických chodníkov a stupeň lavínového nebezpečenstva. Najdôležitejším údajom je predpoveď počasia v deň túry. Podľa Milana Sekelského k základnej výbave v zimnom období patrí pevná zimná horská obuv, náhradné spodné oblečenie, zimná vetrovka, nohavice, čiapka a rukavice. V prípade náročnej vysokohorskej túry by mal byť samozrejmosťou lavínový vyhľadávač (tzv. píps), stúpacie železá a čakan. K lavínovej výbave z hľadiska bezpečnosti patria okrem pípsu aj sonda a lopatka. Pre turistov sa tiež odporúča takzvaná čelovka - svietidlo, ktoré umožňuje bezpečnú chôdzu aj v úplnej tme.

Výška pokút
- ak prevádzkovateľ lyžiarskych tratí neoznačí lyžiarsku trať, obvodný úrad mu môže udeliť pokutu až do výšky 100 000 korún,

- návštevníci hôr, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá správania sa na lyžiarskej trati, môžu v priestupkovom konaní dostať pokutu vo výške 10 000 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu