Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Ohromujúce DETAILY z návratu Crew Dragon na Zem: Loď ožila a správala sa ako zviera!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: youtube/nasa)

WASHINGTON - Astronauti americkej NASA Robert Behnken a Douglas Hurley vyhlásili, že ich loď Crew Dragon pri prelete zemskou atmosférou "ožila a vydávala zvuky ako nejaké strašné zviera". Kozmická loď vracajúca sa z Medzinárodnej vesmírnej stanice v nedeľu dosadla podľa plánu na hladinu Mexického zálivu.

Pristátie pilotovanej misie na mori bolo pre americkú kozmonautiku prvé po 45 rokoch a zároveň to bolo prvýkrát, čo túto cestu zaistila súkromná spoločnosť SpaceX. Americkí astronauti na utorňajšej tlačovej konferencii ocenili, ako hladko ich dvojmesačná misia prebehla a ako dobre na ňu boli pripravení. "Nedokážem ani vyjadriť slovami, aký dobrý výcvik nám tím SpaceX poskytol," vyhlásil Behnken.

Ohromujúce DETAILY z návratu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/John Raoux)

Astronauti okrem iného dostali od firmy video a audio nahrávky pristátia na mori z minulých rokov, aby neboli v priebehu letu ničím zaskočení. Pri návrate pocítili hlasné burácanie, ale aj horúčavu a silné otrasy počas odpútania kapsule Crew Dragon od nákladnej časti, ktorá zhorela v atmosfére, a pri vystrelení padákov, s ktorými pomocou sa kozmická loď zniesla na vodnú hladinu. "Bolo to, akokeby vás niekto buchol bejzbalovou pálkou zozadu do stoličky. A keď sme zostúpili trochu ďalej do atmosféry, Dragon skutočne ožil. Nahral som nejaké audio a naozaj to neznelo ako stroj, ale skôr ako zviera," povedal Robert.

Ohromujúce DETAILY z návratu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Bill Ingalls/NASA)

Na mori astronautov čakali záchranné plavidlá, ktorých posádky najskôr skontrolovali stav kapsule a následne dvojicu vytiahli z vody. Prekvapivo k nim ale zamierilo aj vyše dvadsať výletných lodí, ktoré sa chceli na kozmonautov pozrieť zblízka. Tí oceňujú záujem verejnosti, ale zároveň upozorňujú na to, že existujú isté bezpečnostné hľadiská, ktoré je potrebné dodržiavať, takže nabudúce sa podľa vlastných slov postarajú o tom, aby sa to už nestalo.

Viac o téme: SpacexCrew dragon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu