Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Trumpovi sa splní sen! Jeho hraničná bariéra bude, Pentagon na ňu uvoľnil miliardy dolárov

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v utorok oznámilo, že uvoľnilo 3,6 miliardy dolárov na výstavbu bariéry na hraniciach s Mexikom, ktorú presadzuje prezident Donald Trump. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.

Pridelenie finančných prostriedkov z rozpočtu ministerstva obrany podpísal šéf príslušného rezortu Mike Esper, uviedol hovorca Pentagónu Jonathan Hoffmann s tým, že tieto peniaze boli pôvodne vyčlenené na 127 armádnych stavebných projektov na území USA i v zahraničí. O aké konkrétne projekty ide, však nespresnil. 

Hraničná bariéra s Mexikom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregory Bull, File)

Ako pripomenula agentúra Reuters, Pentagón už v marci poskytol Kongresu bez uvedenia podrobností rozsiahly zoznam projektov, ktoré toto rozhodnutie finančne zasiahne. V júli najvyšší súd USA uvoľnil cestu administratíve prezidenta Trumpa na využitie prostriedkov Pentagónu na vybudovanie častí hraničného plota s Mexikom. Zrušil verdikt súdu nižšej inštancie o zmrazení týchto peňazí.

Súd prvej inštancie zmrazil finančné prostriedky z Pentagónu v máji a odvolací súd tento verdikt potvrdil začiatkom júla. Toto rozhodnutie bránilo vláde čerpať z peňazí ministerstva obrany, ktoré chce použiť na nahradenie existujúcich častí plota v Arizone, Kalifornii a Novom Mexiku robustnejším oplotením. 

Viac o téme: USADonald TrumpMexikoPentagonHraničná bariéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu