Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Záhadné úmrtia: Ľudia verili, že v Turecku je skutočný portál do Hádovho podsvetia

Hierapolis Zobraziť galériu (2)
Hierapolis (Zdroj: thinkstock.com)

ANKARA - Veľká záhada obklopuje staroveký grécky chrám v Turecku, ktorý bol nazvaný "portál do pekla" po výskyte nevysvetliteľných úmrtí. Po celé roky zvieratá alebo vtáky, ktoré prišli príliš blízko, boli údajne zabité smrtiacim dychom gréckeho boha podsvetia Háda.

Mladík tvrdí, že prišiel z roku 2030 a vie, čo čaká ľudstvo: Podľa detektora lži hovorí pravdu!

Počas starovekého gréckeho a rímskeho obdobia boli ľudia údajne zlikvidovaní, ak sa odvážili vstúpiť na toto nadprirodzené miesto a vzdorovať bohom. V súčasnosti sa však vedci domnievajú, že za tajomnými úmrtiami je plyn, ktorý vyviera spod zeme v blízkosti chrámov v starom frígianskom meste Hierapolis.

V čase pred narodením Krista však grécky geograf Strabo opísal tento priestor ako "plný pary takej hmlistej a hustej, že človek sotva vidí na zem. Každé zviera, ktoré vojde dnu, nájde okamžitú smrť. Hodil som dnu vrabce, okamžite naposledy vydýchli a dopadli na zem".

Aj keď to znie podľa portálu thesun.co.uk ako z filmu Indiana Jones, zdá sa, že všetko sa dá vedecky vysvetliť. Archeológovia medzi zrúcaninami objavili jaskyňu s iónovými pol stĺpmi, na ktorých boli nápisy venované ďalším bohom podsvetia - Plutovi a Kore.

"Počas výkopu sme mohli vidieť smrtiace vlastnosti jaskyne. Niekoľko vtákov zomrelo, keď sa snažili dostať blízko k otvorom, okamžite ich zabili výpary oxidu uhličitého," povedal D'Andria pre Discovery News.

Tvrdí, že pútnici, ktorí prichádzali na miesto, dostali malé vtáky, aby otestovali smrteľné účinky jaskyne. Predpokladá sa, že kňazi zase obetovali býky Plutovi, pokým šialene halucinovali z toxických výparov.

Hierapolis
Zobraziť galériu (2)
Hierapolis  (Zdroj: thinkstock.com)

Profesor Hardy Pfanz z Univerzity v Duisburgu-Essene v Nemecku uviedol, že štúdia zistila vysoko koncentrovanú hladiny oxidu uhličitého. Verí, že je možné, že jaskyňa na nachádza nad zlomovou líniou Badadag, ktorá by mohla vypúšťať toxické plyny zo zemskej kôry.

"V jaskyni pod chrámom zasvätenom Plutovi bolo zistené, že CO2 dosahuje až 91% smrteľnú koncentráciu. Tieto výpary dodnes zabíjajú hmyz, vtáky a cicavce," uviedol profesor.

Viac o téme: PodsvetieBohVýparyHierapolisHádes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu