Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Viete, čo majú spoločné Mikuláš, Santa Claus či Pere Noël? Všetci majú jedného predka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Mashup Mark)

PRAHA - Slovenský Mikuláš, americký Santa Claus, nemecký Weihnachtsmann aj francúzsky Pere Noël majú spoločného predka, ktorý zomrel 6. decembra 345 v Turecku. Bol ním svätý Mikuláš, biskup z Myry, ktorý sa preslávil štedrosťou, ako obranca viery a záchranca nespravodlivo obvinených. Dodnes je tento svätý uctievaný ako ochranca námorníkov, obchodníkov, pútnikov a detí a ako patrón Ruska, Lotrinska aj niekoľkých miest, napríklad Amsterdamu či talianskeho Bari.

Osamelý deduško svojím vianočným inzerátom dojal tisíce ľudí: TOTO v ňom napísal

Mikuláš sa narodil okolo roku 280 v Turecku do rodiny bohatých kresťanov a po smrti svojich rodičov veľkú časť majetku rozdal chudobným. Už ako mladík sa stal biskupom v Myre (dnešné Demre v Turecku), kde tiež okolo roku 345 zomrel a bol pochovaný.

Viete, čo majú spoločné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

V 11. storočí, kedy sa v regióne začali rozpínať seldžuckí Turci, previezli potom Mikulášove ostatky talianski námorníci do talianskeho prístavu Bari.

V predvečer sviatku svätého Mikuláša, ktorý sa pripomína 6. decembra, dodnes v niektorých krajinách chodia po domoch skupinky ľudí prezlečených za Mikuláša, čerta a anjela, aby deti trochu postrašili a potom ich obdarovali malými maškrtami.

Viete, čo majú spoločné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

V Holandsku, kde je mikulášska tradícia najsilnejšia, Mikuláš pod menom Sinter Klaas prichádza z mora a deťom rozhadzuje cukrovinky a ovocie. Odtiaľ sa tiež asi v 13. storočí táto tradícia rozšírila cez Nemecko i na naše územie.

Viac o téme: MikulášSanta ClausPere NoëlWeihnachtsmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu