Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dóm sv. Alžbety žiari ako svieca: Vzácna gotická pamiatka sa konečne dočkala pozornosti

Dóm sv. Alžbety žiari ako svieca Zobraziť galériu (9)
Dóm sv. Alžbety žiari ako svieca (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Dominanta Košíc – Dóm sv. Alžbety, po šiestich rokoch opäť svieti. Symbolicky katedrálu nasvietili práve v predvečer Sviatku všetkých svätých. A krásne osvetlená už bude každý večer.

Vzácna gotická pamiatka bola niekoľko rokov zahalená do tmy, nakoľko predchádzajúce osvetlenie už nespĺňalo technické požiadavky a jeho prevádzka bola riziková. „Namiesto okázalého rozsvecovania so sprievodnými akciami sme sa rozhodli, pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, premeniť Dóm sv. Alžbety pomocou bielo-žltých svetiel na symbolicky najväčšiu pietnu sviecu na svete. Osvetlená najvýchodnejšie položená gotická katedrála v Európe tak bude pôsobivou spomienkou na tých, ktorí už nie sú medzi nami, ktorých sme mali radi a na ktorých v týchto sviatočných dňoch myslíme intenzívnejšie ako inokedy,“ povedal primátor Richard Raši.

Dóm sv. Alžbety žiari
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Spoločnosť Eltodo a.s. nainštalovala viac ako 350 svetiel. Pribudli nielen na samotnom Dóme, ale i okolitých budovách. Katedrála bude odteraz svietiť bielym i farebným svetlom, podľa príležitosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu