Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ÚVSR: Opozícia preberá zodpovednosť za neriešenie stavu na GP SR a NKÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia preberá zodpovednosť za neriešenie stavu na Generálnej prokuratúra a Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ). Tvrdí to riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš, ktorý tým reagoval na odmietnutie Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd) rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) o šéfovi NKÚ a generálnom prokurátorovi.

"To, čo predviedli SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd pri diskusii o tom, či majú alebo nemajú ísť na schôdzku s predsedom vlády, je verným obrazom stavu dnešnej opozície - teda obrazom vzájomnej nedôvery a hašterenia sa. Berieme na vedomie, že opozícia takýmto prístupom preberá zodpovednosť za neriešenie súčasného stavu na Generálnej prokuratúre SR a NKÚ," napísal Tomáš s tým, že strana Smer-SD považuje takúto situáciu za dlhodobo neudržateľnú.

Podľa informácií TASR trojica strán v prípade voľby šéfa NKÚ naďalej trvá na tom, aby hlasovanie bolo verejné. Ľudová platforma verí, že povolebná dohoda o obsadení postu šéfa NKÚ opozíciou stále platí. V najbližšom čase oznámi meno spoločného opozičného kandidáta. Pokiaľ ide o generálneho prokurátora, strany nepovažujú za správne legislatívne zasahovať do prebiehajúceho konania o vymenovaní generálneho prokurátora. O svojom rozhodnutí upovedomia premiéra listom.

Fico 3. apríla ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na tento post, ktorí majú byť blízki opozícii. Podľa neho by mala opozícia buď predložiť meno spoločného kandidáta, na ktorom sa dohodla, alebo si vybrať jedného z ľudí, ktorých navrhuje on. Ak neprejde ani tento model, chce premiér postupovať cez konkurz. Pritom aj v tomto prípade by sa mal vybrať človek, ktorý je prepojený na opozičné štruktúry.

Šéf kabinetu avizoval rokovanie s opozičnými stranami. SaS hneď reagovala, že naň nepríde. V premiérovom úmysle totiž nevidí "ani štipku dobrej vôle" riešiť problém s voľbou generálneho prokurátora a predsedu NKÚ spôsobom, ktorý bude zodpovedať litere zákona i demokratickým zvyklostiam. Stretnutie napokon odmietla aj Ľudová platforma. Kandidáta by mala navrhnúť SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu