Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Správu VOS o nákupe počítačov už rieši Úrad boja proti korupcii

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, poverená riadením Ministerstva obrany SR dnes potvrdila pravosť zverejneného dokumentu Vojenského obranného spravodajstva v súvislosti s nákupom osobných počítačov TEMPEST.

Dokument hovorí o netransparentnom postupe pri obstarávaní a o podozrení z nehospodárneho nakladania s rezortnými peniazmi. Spravodajskú informáciu dostal od vojenskej tajnej služby vo februári 2008 vtedajší minister obrany Jaroslav Baška, informoval hovorca rezortu Ivan Rudolf.

"Obsah dokumentu z roku 2008 je podľa našich zistení autentický. Celú vec už rieši Úrad boja proti korupcii," povedala Radičová. Informácie, ktoré dokument obsahuje, sú podľa jej slov závažné a je potrebné, aby sa nimi kompetentné orgány zaoberali. "Vyvstáva z nich veľa otázok," upozornila.

Pre podozrivý nákup osobných počítačov TEMPEST určených na spracúvanie utajovaných skutočností podal trestné oznámenie ešte v septembri 2010 Baškov nástupca Ľubomír Galko. Podľa neho boli nakúpené počítače predražené a navyše v dodanom stave neboli prevádzkyschopné ani certifikované.

Trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a pre podozrenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa polícia v októbri 2011 zastavila. Voči tomuto uzneseniu podalo Ministerstvo obrany SR v novembri 2011 sťažnosť.

Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR ju 1. decembra 2011 zamietol, čím zastavenie trestného stíhanie nadobudlo právoplatnosť, dodal Rudolf.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu