Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V raji na Zemi došla prírodná pitná voda, hrozí aj nedostatok potravín!

Ostrov Tokelau je rajom na Zemi
Ostrov Tokelau je rajom na Zemi

WELLINGTON - Akútne problémy s nedostatkom pitnej vody sa šíria na ďalšie ostrovy v juhozápadnom Tichomorí. Po tom, čo v pondelok vyhlásil stav núdze malý štát Tuvalu, pristúpilo k rovnakému kroku aj susedné Tokelau.

Tamojšie úrady dnes uviedli, že prírodná pitná voda na súostroví došla už minulý týždeň a obyvatelia sa teraz spoliehajú iba na balenú vodu. Na prídel je pitná voda aj v niektorých oblastiach Samoy. Situáciu sa snaží riešiť Nový Zéland.

Podľa novozélandského ministra zahraničia Murraya McCullyho majú na Tuvalu a na Tokelau zásoby vody na necelý týždeň. V niektorých oblastiach Tuvalu boli obavy, že by sa zásoby mohli vyčerpať už dnes. Lietadlo novozélandskej armády preto v pondelok dopravilo na ostrov barely s pitnou vodou a odsoľovacie zariadenia.

"V oblasti tuvalského hlavného mesta Funafuti sú zásoby pitnej vody na necelý týždeň. Na ostrove Nukulaelae je situácia ešte horšia, a preto tam mieria odsoľovacie zariadenia," povedal McCully. "Následky sucha ale budú trvalejšie, citeľne bude poznamenaná úroda, čo so sebou s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie aj nedostatok potravín," dodal.

Expert na ochranu vodných zdrojov David Hebblethwaite upozornil, že Funafuti a Nukulaelae nemajú vlastné zdroje podzemnej vody a sú závislé na dažďovej vode zhromažďovanej zo striech obytných domov a vládnych budov. Hebblethwaite tiež varoval, že postihnuté ostrovy budú potrebovať špeciálnu zásielku zdravotníckych potrieb, pretože nedostatok vody pôsobí hygienické problémy.

Vo Funafuti na Tuvalu majú ľudia teraz povolené použiť iba dva vedierka vody denne. Ministri miestnej vlády sa vraj kúpu v lagúne, aby vodu ušetrili. Na Tokelau niektoré školy už pitnú vodu vyčerpali, a keď si chcú deti dôjsť na toaletu, posielajú ich domov. Domáce práce ako pranie bielizne či upratovanie musia počkať.

Dôvodom nedostatku je dlhotrvajúce sucho, ktoré podľa expertov spôsobil klimatický jav La Niňa. Na ostrovoch poriadne nepršalo už viac ako polroka a významnejšie zrážky podľa meteorológov nemožno očakávať až do decembra.

Problémy so suchom navyše prehlbuje stúpajúca hladina mora, ktorú podľa mnohých odborníkov spôsobuje globálne otepľovanie. Slaná voda preniká do podzemných zdrojov pitnej vody nízko položených ostrovov, takže studne sú potom nepoužiteľné.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu