Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Výsluchom svedkov pokračuje odvolacie konanie v kauze Triptych

Ivan Lexa je obžalovaný zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Zobraziť galériu (2)
Ivan Lexa je obžalovaný zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

BRATISLAVA - Výsluchom dvoch svedkov - príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) dnes pokračuje odvolacie konanie v kauze Triptych - Klaňanie troch kráľov, v ktorom je zo zneužívania právomocí verejného činiteľa obžalovaný bývalý šéf tajnej služby Ivan L.

Výsluch svedkov sa uskutoční v neprítomnosti verejnosti, pretože, ako vysvetlila predsedníčka senátu bratislavského krajského súdu Gabriela Šimonová, spis v tejto veci je vedený ako dôverný. Rozsudok si však bude môcť vypočuť aj Na dnešné pojednávanie súd na návrh obhajoby Ivana L. predvolal na výsluch aj bývalého ministra vnútra Gustáva Krajčiho. Ten sa však pred súd nedostavil a svoju neúčasť ospravedlnil pobytom v zahraničí.

Senát Okresného súdu Bratislava 3 uznal Ivana L. 25. januára 2005 za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, avšak skutok prekvalifikoval podľa prvého, miernejšieho odseku. V tomto prípade je trestná sadzba od šiestich mesiacov do troch rokov odňatia slobody alebo peňažný trest. Nevyhovel teda obžalobe, ktorá navrhovala exšéfa SIS odsúdiť za zneužitie právomocí verejného činiteľa podľa druhého odseku a prokurátorka navrhovala vymerať mu trest na dolnej hranici trestnej sadzby so zaradením do prvej nápravnovýchovnej skupiny. Súd potrestal Ivana L. peňažným trestom 500 000 Sk. Senát podľa predsedníčky senátu zvažoval všetky možnosti, dospel však k záveru, že v tomto prípade postačuje peňažný trest. Jedným z dôvodov bolo aj to, že od spáchania skutku uplynulo takmer desať rokov. Súd prihliadol aj na to, že Ivan L. je bezúhonný, doteraz nebol odsúdený za úmyselný trestný čin a svojím konaním nespôsobil SIS škodu. Proti verdiktu sa pôvodne odvolal prokurátor aj Ivan L., prokurátor však svoje odvolanie neskôr stiahol.

Kauza triptych, v ktorej bol pôvodne obžalovaný aj dnes už zosnulý exnámestník SIS Jaroslav Svěchota, sa začala v roku 1995. V tom čase Rímskokatolícky biskupský úrad v Banskej Bystrici predával renesančné výtvarné dielo Klaňanie troch kráľov. O dielo prejavil záujem muž, ktorý sa predstavil ako švajčiarsky štátny príslušník Thomas J. Grabner. Neskôr vysvitlo, že Grabner nebol Švajčiar, ale nastrčená osoba z kruhov tajnej služby. Údajne mal vyprovokovať spravodajskú hru proti tamojšiemu diecéznemu biskupovi Rudolfovi Balážovi, ktorý sa verejne zastal prezidenta Michala Kováča, keď mu koaličná väčšina v parlamente vyslovila nedôveru. Použitie peňazí na fingovanú kúpu podľa vyšetrovateľa odsúhlasil vtedajší riaditeľ tajnej služby Ivan L.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu