Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko má druhú najvyššiu nezamestnanosť v rámci OECD

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Priemerná miera nezamestnanosti v rámci krajín združených v Organizácií pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) bola v novembri na úrovni 8,6 %, čiže sa oproti októbru nezmenila. Medziročne však klesla o 0,1 percentuálneho bodu.

V novembri minulého roka bolo v celej OECD 45,8 mil. nezamestnaných, čo bolo o 0,3 mil. menej ako v novembri 2009. Na Slovensku bola v novembri v rámci krajín OECD, z ktorých boli údaje k dispozícii, druhá najvyššia nezamestnanosť, a to na úrovni 14,5 %. Najvyššia nezamestnanosť bola v Španielsku (20,6 %).

Na treťom najhoršom mieste bolo Írsko (13,9 %). Informovala o tom v utorok OECD. Nezamestnanosť v Španielsku oproti novembru 2009 vzrástla o 1,6 percentuálneho bodu, v Írsku o 0,8 % a na Slovensku o 0,4 %. Trh práce v týchto krajinách kontrastoval s trhom práce v Nemecku, kde sa nezamestnanosť v novembri nezmenila a bola na úrovni 6,7 %, avšak od júna 2009 klesala stálym tempom.

Nemecko ako jediná krajina v rámci OECD eviduje v súčasnosti nižšiu mieru nezamestnanosti ako v roku 2007. Najnižšiu mieru nezamestnanosti mali v novembri Holandsko (4,4 %) a Rakúsko (5,1 %). V rámci celej Európskej únie bola v novembri nezamestnanosť 9,6 % a v rámci celej eurozóny 10,1 %.

V rámci celej EÚ aj v rámci eurozóny bola medziročne vyššia o 0,2 percentuálneho bodu. V USA, odkiaľ boli k dispozícii údaje už sa december, sa nezamestnanosť medzimesačne zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 9,8 %. V Kanade v novembri oproti októbru klesla o 0,8 percentuálneho bodu na úroveň 7,6 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu