Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Udalosť roka 2010 podľa analytikov: Nezamestnanosť pod 13 %

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Analytici ako významnú udalosť končiaceho sa roka 2010 vyzdvihujú boj s mierou nezamestnanosti.

"Za najdôležitejšiu makroekonomickú udalosť považujem kulmináciu registrovanej miery nezamestnanosti už vo februári tesne pod hranicou 13 %," konštatoval analytik Volksbank Vladimír Vaňo. Dodal však, že stále nie je dôvod na unáhlený optimizmus.

"Nezamestnanosť dosiahla svoj strop v 1. štvrťroku 2010, potom už pomaly začala klesať, no stále sa drží privysoko," upozornila analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Zdôraznila, že dobrou správou oproti vlaňajšku je fakt, že strach o stratu zamestnania začína byť na ústupe.

Ako uviedla Sadovská, pozitívom tohto roka je aj rozhodnutie vlády konsolidovať verejné financie. "Cestu vysokých deficitov a prehlbujúcich sa verejných dlhov totiž považujeme za mimoriadne nebezpečnú. Škoda ale, že ide zatiaľ o plošné, a nie systémové opatrenia, čo ale možno pre krátkosť času ospravedlniť," vysvetlila.

Rok 2010 považujú analytici za rok oživovania slovenskej ekonomiky, podľa Vaňa bol veľmi dôležitým odrazením sa od dna po najvážnejšej povojnovej globálnej recesii. "Zároveň sa potvrdilo, že euro bolo prínosom tak k zmierneniu dopadov globálnych turbulencií, ako aj k posilneniu konkurencieschopnosti Slovenska pri oživení hospodárskeho rastu na našich najdôležitejších exportných teritóriách," konštatoval analytik.

Rastu ekonomiky pomohol podľa Sadovskej zahraničný dopyt, ktorý bol v SR jedným z najrýchlejších v rámci Európskej únie. "Priemyselná produkcia a následne zahraničný obchod rástli a postupne začali atakovať predkrízové úrovne. Firmy siahali na zásoby a postupne sa púšťali aj do investícií. Za predkrízovými úrovňami ale ešte stále zaostáva domáci dopyt," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu