Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Radičová: Krajinám v problémoch má pomôcť aj súkromný sektor

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť nákladov na pomoc krajinám, ktoré sa dostanú do podobných finančných problémov ako v súčasnosti Írsko alebo Grécko, by mal znášať súkromný sektor. Novinárom to dnes po rokovaní vlády povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Štáty v ťažkostiach podľa nej musia ísť cestou ozdravenia verejných financií, dlhodobé záruky eurozóny za ich dlhy sa môžu časom zmeniť na nebezpečnú pyramídovú hru.

Dublin pred niekoľkými dňami požiadal eurozónu o aktiváciu eurovalu, v ktorom sa členovia eurozóny zaručia za pôžičku Írsku v hodnote desiatok miliárd eur. Štátne financie Írska stiahli do ťažkostí najmä finančné injekcie, ktoré štát poskytol bankovému sektoru. Ten sa dostal do problémov v dôsledku negatívnych dopadov svetovej hospodárskej krízy. Írsky verejný deficit by mal tento rok presiahnuť 30 percent výkonu hospodárstva.

"Eurozóna takto len nabaľuje a kumuluje dlhy a bez riešenia skutočných problémov. Bez zmien vo verejných financiách v jednotlivých krajinách nie je cesta von z krízy," vyhlásila Radičová. Celková výška medzinárodnej pomoci pre Írsko by podľa médií mala dosiahnuť okolo 80 až 90 miliárd eur. Okrem eurozóny sa na nej má podieľať tiež Medzinárodný menový fond.

S účasťou Slovenska v eurovale súhlasila už skôr Národná rada. Bratislava sa tak má zaručiť za pôžičky pre problémového člena euroklubu do výšky 4,37 miliardy eur, čo je približne percento z celkovej sumy stabilizačného mechanizmu. Euroval vytvorila eurozóna po tom, ako štáty eurozóny poskytli pôžičky zadlženému Grécku. Slovenský parlament však s pôžičkou pre Atény nesúhlasil.

"Ak budeme takto postupovať, tak sa veľmi blížime typu pyramídovej hry. V jednom momente sa takýto systém zosype ako domček z karát," myslí si o eurovale Radičová. Slovensko bude podľa nej preto presadzovať sprísnenie pravidiel, podľa ktorých musia členovia eurozóny hospodáriť, a sankcií pri ich porušovaní. Presne by mali byť tiež zadefinované podmienky, za ktorých možno z eurovalu poskytnúť finančnú pomoc.

Krajiny eurozóny poskytnú v rámci eurovalu v prvej fáze len záruku za pôžičku pre členský štát. Peniaze budú musieť reálne vynaložiť až vtedy, ak dlžník nebude schopný tento úver splácať.

Problémy Grécka a Írska vniesli nervozitu na finančné trhy, "nákaza" sa vraj môže rozšíriť aj na ďalšie štáty, najbližšie k nej má údajne Portugalsko. "Neviem vylúčiť (...), že sa takto o chvíľu budeme zhovárať aj o ďalších krajinách. Len musím podotknúť, že Portugalsko je spojená nádoba so Španielskom," upozornila premiérka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu