Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

PAS: Podnikateľské prostredie sa po štyroch rokoch zlepšilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Podmienky pre podnikanie na Slovensku sa v treťom štvrťroku po štyroch rokoch poklesu mierne zlepšili.

Index podnikateľského prostredia, ktorý zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), vzrástol v prvých mesiacoch po nástupe novej vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) od júla do konca septembra na 91,9 z pôvodných 91,5 bodu. Oproti druhému štvrťroku sa podľa podnikateľov združených v PAS najviac zlepšila hospodárska politika štátu a dostupnosť informácií.

Kvalita podnikateľského prostredia podľa prieskumu neustále klesala od tretieho štvrťroka 2006, keď index postupne spadol po nástupe vlády expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) z rekordných 126,5 bodu. Ficov kabinet zhoršovanie podmienok popieral. Po hospodárskej politike vlády sa podľa podnikateľov najviac zlepšila funkčnosť politického systému v štáte a tretí najvyšší nárast hodnotenia zaznamenala PAS pri kapitole kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily.

"Položka vzrástla v dôsledku pretrvávajúcej vyššej nezamestnanosti, vďaka čomu je na trhu ponuka voľnej kvalifikovanej pracovnej sily," uviedol analytik PAS Matej Tunega. Horšie hodnotenie ako v predchádzajúcom štvrťroku dali podnikatelia legislatíve upravujúcej odvody, kde sa im nepáčil vládny návrh, ktorý počíta s rozšírením základu na platenie odvodov.

Negatívne sa podľa prieskumu vyvíja aj platobná disciplína obchodných partnerov, horšie ako v predchádzajúcom období hodnotili aj použiteľnosť a stálosť právnych predpisov. Podnikateľská aliancia Slovenska združuje podniky, ktoré dosahujú ročné tržby 16,93 miliardy eur a zamestnávajú približne 64.000 pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu