Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Včelári dostanú od EÚ pomoc 1,27 milióna ročne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Dlhodobo klesajúci záujem o chov včiel na Slovensku by mal povzbudiť príspevok pre začínajúcich včelárov z nedávno schváleného Národného programu stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva. Z toho by sa mohol čiastočne financovať nákup včelstiev, úľov a ďalšieho vybavenia, povedal predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál. Výška prípadného príspevku však zatiaľ nie je jasná, závisí okrem iného od počtu žiadateľov.

EÚ schválila v septembri pre nasledujúce tri roky podporu slovenským včelárom cez národný program vo výške približne 1,27 milióna eur ročne, čo je síce o desatinu viac ako v minulých rokoch, avšak takmer o pätinu menej, ako včelári pôvodne žiadali prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva. "Každá podpora je dobrá vzhľadom na to, že dochádza k úbytku včelstiev," zhodnotil Gál výšku pomoci pre včelárov.

Na podporu obnovy včelstiev je v programe vyčlenených ročne 150 tisíc eur, ďalšie peniaze pôjdu aj na kontrolu rozšírenia nebezpečnej choroby varroázy, úhradu nákladov na analýzu medu či racionalizáciu kočovania včelstiev. Podpora platí podľa Gála od septembra, jej uplatňovaniu zatiaľ bráni chýbajúce nariadenia vlády. Program z polovice financuje EÚ, zvyšné prostriedky doplní štátny rozpočet.

Počet včelstiev na Slovensku klesol od roku 1989, keď včelári chovali 474 tisíc rodín, približne na polovicu. "Včely stále chovajú najmä dôchodcovia, ktorí to majú ako svoje hobby," povedal Gál. Profesionálnych včelárov, pre ktorých je produkcia medu, propolisu či materskej kašičky hlavným zdrojom príjmu, sú iba necelé dve stovky.

Slovenskí včelári, podobne ako ich kolegovia zo susedných krajín, prežili zlú sezónu. Daždivé a chladné počasie prišlo v čase, keď mala byť najväčšia znáška agátového medu a postihlo aj znášku z iných medonosných plodín. Gál odhadol pokles produkcie medu na 20 až 30 percent. V niektorých oblastiach vytočili včelári med zo slnečnice, repky, čiastočne včely zobrali aj lúčny med. Vypadla však znáška lesného medu. Či bude domáceho medu dosť, nie je podľa Gála jasné, pretože nikto nevie, koľko sladkej pochutiny majú včelári odloženej z minulých rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu