Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mikloš: Úsporný balík pribrzdí rast HDP, neskôr ale pomôže

Minister financií Ivan Mikloš
Minister financií Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) priznal, že chystaný úsporný balík vlády pribrzdí v budúcom roku ekonomický rast Slovenska. Viaceré opatrenia vrátane zvyšovania niektorých daní však vytvoria predpoklady pre rýchlejšie a zdravšie napredovanie hospodárstva v ďalšom období, povedal dnes Mikloš novinárom.

Ministerstvo financií (MF) počíta na budúci rok so zvoľnením rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na 3,3 percenta z tohtoročných očakávaných štyroch percent. Stredopravá vláda chce v budúcom roku znížiť deficit verejných financií na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných odhadovaných 7,8 percenta HDP. Bývalá vláda expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) pôvodne naplánovala na tento rok verejný schodok na úrovni 5,5 percenta výkonu hospodárstva. K spomaleniu tempa zadlžovania majú napomôcť viaceré zmeny s cieľom podporiť príjmy rozpočtu, ako aj škrty vo výdavkoch.

"Toto považujeme za také nastavenie, ktoré neohrozí, alebo len minimálne zníži ekonomický rast v roku budúcom," zhodnotil Mikloš návrh parametrov rozpočtu na rok 2011. Upozornil však, že ak by vláda nepripravila úsporný balík, HDP by v budúcom roku podľa MF stúpol až o 3,8 percenta. Výrazne by sa však zhoršili vyhliadky pre stabilný rast hospodárstva v ďalšom období, doplnil Mikloš.

Opatrenia, vrátane dočasného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH), či niektorých spotrebných daní, majú priniesť štátu na budúci rok dodatočných 770 miliónov eur. Škrty vo výdavkoch by zasa mali dosiahnuť vyše 980 miliónov eur. Bývalý štátny tajomník na ministerstve financií Peter Kažimír (Smer-SD) však viaceré položky, ktoré by sa mali znížiť, spochybnil. Medzi ne zaradil napríklad výdavky na odstraňovanie povodňových škôd, za úsmevné označil šetrenie na odchodnom, ktoré sa poslancom vypláca na konci volebného obdobia.

MF navrhlo na budúci rok výdavky rozpočtu po očistení o eurofondy a spolufinancovanie vo výške 12,9 miliardy eur. V porovnaní s tohtoročným plánom Ficovej vlády mierne stúpnu. Mikloš však tvrdil, že parametre budúcoročného rozpočtu sa s tohtoročným porovnávať nedajú. "Výdavky v tomto roku budú omnoho vyššie ako boli rozpočtované, pretože vláda jednoducho nešetrila, naopak plytvala," zdôraznil minister.

Kažimír sa dnes pred novinármi bránil, že výdavky ani deficit síce bývalý kabinet neznižoval, časť z nich však presunul na protikrízové opatrenia. "Skoro miliardu eur sme použili na iný účel, ako bol pôvodne v štátnom rozpočte plánovaný, tie peniaze sme použili na udržanie pracovných miest, na stimuláciu ekonomiky," povedal Kažimír. Aj vďaka tomu má podľa neho Slovensko v súčasnosti najvyšší rast HDP v Európe. Ak by zostala strana Smer-SD vo vláde, siahla by podľa neho na príjmy boháčov a na úspory ľudí v druhom dôchodkovom pilieri.

Štátny tajomník MF Vladimír Tvaroška (SDKÚ-DS) tvrdil, že výdavky sa v tomto zvýšia o viaceré položky, ktoré vraj Ficova vláda síce naplánovala, ale finančne nepokryla. Spomenul napríklad 60 miliónov eur, ktoré sa majú doplatiť na pokrytie vyššej sumy rodičovského príspevku. Ďalších 50 miliónov eur si vyžiada transfer peňazí do Sociálnej poisťovne na výplatu dôchodkov. Slovenská ekonomika vlani pre negatívne vplyvy hospodárskej krízy spadla o 4,7 percenta. V prvom polroku tohto roka sa opäť vrátila do čiernych čísel, potiahol ju najmä oživený zahraničný dopyt. V roku 2008 si hospodárstvo pripísalo ešte viac ako šesťpercentný rast. Radičovej vláda nastúpila do úradu po tohtoročných júnových voľbách.

Ivan Mikloš hovorí o úspornom balíku 416x234
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu