Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Koalícia sa dohodla na úsporách a parametroch rozpočtu

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Koalícia sa v utorok dohodla na ozdravnom ekonomickom balíku a základných parametroch štátneho rozpočtu na budúci rok. Novinárom to po vyše šesťhodinovom rokovaní povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), materiály prerokuje v stredu vláda.

Kabinet predpokladá úspory vo výdavkoch štátu za takmer miliardu eur, o 770 miliónov eur by mali stúpnuť príjmy z rôznych opatrení vrátane zvyšovania daní. Ozdravenie štátnych financií si štyri stredopravé strany dali ako jednu z priorít po vytvorení vlády po júnových parlamentných voľbách. Úspory už skôr kritizovali odbory, ktoré v stredu údajne rozhodnú o protestoch.

"Dohodli sme, že ušetríme 980 miliónov eur, a to najmä znižovaním mzdových výdavkov štátu vrátane platov všetkých ústavných činiteľov, ktoré budú znížené o desať percent," vyhlásila Radičová. Presná úprava platov jednotlivých skupín politikov má závisieť od vývoja štátnych financií. Mzdy sa zatiaľ neznížia policajtom ani sudcom, súčasne sa však nebudú prijímať ďalší ďalší pracovníci do týchto profesií. Kabinet má v stredu prerokovať aj návrhy na zvýšenie dane z pridanej hodnoty či niektorých spotrebných daní.

Proti balíku úspor, ktorý by mal zaručiť pokles schodku verejných financií z tohtoročných 7,8 percenta výkonu ekonomiky na 4,9 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2011, sa už skôr postavili odbory. "Predstavitelia odborov odmietajú akékoľvek škrty vo verejných financiách, je ťažké hľadať akúkoľvek spoločnú reč," tvrdila Radičová.

Premiérka ohlásila odloženie dokončenia niektorých investícií, ako napríklad nákladnej rekonštrukcie Bratislavského hradu. Usporiť tiež podľa nej budú musieť i úrady na bežnej prevádzke, poklesnúť by mali štátne dotácie. Naopak, viac peňazí plánuje koalícia vyčleniť na stavbu diaľnic, protipovodňové opatrenia či podporu zamestnanosti a rodiny. Radičová potvrdila, že už nebude možné súčasne poberať predčasný dôchodok a mzdu.

Zástupcovia koaličných strán po prerokovaní rozpočtu mali na programe debatu o politických bodoch, o ktorých majú informovať v stredu. Očakávala sa napríklad debata o údajných prešľapoch štátnych tajomníkov Martina Chrena (SaS) a Ivana Švejnu (Most-Híd), ktorí so svojou už bývalou firmou získali po voľbách štátnu zákazku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu