Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda chce zvýšiť príjmy verejných financií o 400 miliónov!

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmeny v daniach, odvodoch a zdravotníctve, ktoré chystá vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), by mali na budúci rok zvýšiť príjmy verejných financií o približne 400 miliónov eur.

Novinárom to dnes po rokovaní kabinetu povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Minister už skôr prestavil zámer ozdraviť verejné financie, podľa ktorého plánuje v budúcom roku ušetriť približne 1,66 miliardy eur, teda asi 2,5 percenta výkonu ekonomiky.

Kabinet pripravuje zmeny v zákone o dani z príjmov, chce zefektívniť výber sociálnych a zdravotných odvodov či upraviť zákon o zdravotných poisťovniach. "Predovšetkým rušíme výnimky a neopodstatnené zvýhodnenia," priblížil Mikloš. V roku 2012 by chystané opatrenia mali zvýšiť príjmy verejných financií o 520 miliónov eur, doplnil minister. Suma, ktorú by mali priniesť na budúci rok, zodpovedá asi 0,6 percentu hrubého domáceho produktu (HDP). Väčšia časť celého ozdravného balíka má podľa skorších informácií pozostávať zo škrtov vládnych výdavkov.

Vláda chce zjednotiť vymeriavací základ pre platenie povinných odvodov a zúžiť priestor na vyhýbanie sa ich hradeniu. "Zjednotenie vymeriavacích základov (...) zásadne zužuje možnosť obchádzať platenie odvodov rôznymi neštandardnými spôsobmi," tvrdila premiérka Radičová. Odvody, ktoré plynú do Sociálnej poisťovne, by sa mali platiť napríklad aj z odstupného alebo odchodného. Povinné sociálne odvody sa platia najmä na dôchodkové a nemocenské poistenie.

Pri dani z príjmov kabinet zruší viaceré výnimky, zachová však úľavy pre ľudí s najnižšími zárobkami či pre dôchodcov. "Považujeme túto zmenu za dokončenie reformy priamych daní (...) spred šiestich rokov," vyhlásila Radičová. Pracujúci si naďalej budú môcť uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, manžela či manželku. Zrušiť sa majú rôzne oslobodenia od dane, ako je napríklad prevod cenných papierov. Zároveň by sa podľa Radičovej mala odstrániť diskriminácia pri uplatňovaní paušálnych výdavkov.

V zdravotníctve kabinet pripravuje ochranný limit pre doplatky za lieky pre sociálne slabšie skupiny ľudí. Zdravotne postihnutí by podľa Radičovej nemali za lieky doplácať mesačne viac ako desať eur, pre dôchodcov má platiť limit 15 eur. Zrušia sa výmenné lístky od všeobecných lekárov, ktoré pacienti museli predložiť pri návšteve špecialistu.

Kabinet chce tiež zverejniť na internete zmluvy zdravotných poisťovní s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. "Uľahčí to výber dobrej poisťovne, dobrého zdravotného poskytovateľa a výrazne to obmedzí priestor na zákulisné dohody a korupciu," myslí si premiérka. Medzi pripravovanými opatreniami je tiež zámer zavedenia spravodlivého systému platieb za diagnózu.

Účelom opatrení v oblasti daní, odvodov a zdravotníctva je okrem iného zlepšiť kondíciu verejných financií, ktoré tento rok skončia zrejme s deficitom nad sedem percent hrubého domáceho produktu (HDP). Radičovej vláda ho chce do roku 2013 skresať na tri percentá výkonu ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu