Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mihál chce peniaze na penzie získať aj z rozšírenia odvodov

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výnosy z plánovaného rozšírenia povinných odvodov by mohli poskytnúť peniaze aj na očakávaný rast nákladov na penzie. Povedal to minister práce Jozef Mihál (SaS).

Ten chce odvodmi zaťažiť napríklad podiely na zisku, pričom podľa skorších vyjadrení ministra mali získané zdroje slúžiť na krytie zamýšľanej odvodovej reformy. Mihál pripúšťa aj spomalenie valorizácie penzií. Podľa osloveného analytika však budú výdavky na dôchodky postupne také vysoké, že je potrebné napríklad zvýšiť vek odchodu do dôchodku z terajších 62 rokov.

Na Slovensku by mali v nasledujúcom období penzisti výrazne pribudnúť. Kým v máji tohto roka poberalo starobný dôchodok asi 935.000 ľudí, v roku 2025 by podľa skoršej prognózy Výskumného demografického centra malo mať 62 a viac rokov približne 1,25 milióna ľudí. Zároveň sa zúži skupina obyvateľov v produktívnom veku. Odborníci preto už dlhšie vyzývajú politikov, aby predĺžili vek odchodu do dôchodku. Takáto zmena sa však považuje za nepopulárnu a odmieta ju aj súčasná pravicová vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

"Jedno z prvých opatrení, ktoré sa premietne do legislatívy a malo by to byť k prvému januáru 2011, bude zalepenie tých najväčších dier v zákone o sociálnom poistení," priblížil minister svoje plány, kde chce získať peniaze na penzie. Očakáva sa, že ministerstvo by mohlo zaťažiť odvodmi podiely na zisku spoločností s ručením obmedzeným. Mihál zatiaľ nespresnil, akú sumu by mala zmena priniesť. V minulosti navyše predpokladal, že zvýšený výber poistného by mal umožniť, aby sa po reforme odvodového systému - spustení takzvaného odvodového bonusu, neprehĺbila strata vo verejných financiách.

Minister taktiež pripustil, že zvyšovanie výdavkov by zase mohla tlmiť zmena mechanizmu každoročného zvyšovania penzií. V súčasnosti sa pri valorizácii zohľadňuje nárast cien - inflácia aj zvyšovanie priemerného platu. Niektorí odborníci v minulosti navrhovali, aby dôchodky rástli len o úroveň inflácie.

Analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš však očakáva, že politici budú musieť časom presadiť aj ďalšie opatrenia, aby v budúcnosti malo Slovensko dostatok peňazí na vyplácanie penzií. "Potrebné je uskutočniť aj ďalšie kroky, ako sú napríklad zmena veku odchodu do dôchodku," povedal. Hospodárstvo sa totiž bude musieť vyrovnať nielen s nárastom penzistov, ale aj s úbytkom v skupine ľudí v produktívnom veku.

Vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) z rokov 2002 až 2006 reagovala na nepriaznivú demografickú situáciu penzijnou reformou a 1,5 milióna ľudí si šetrí na dôchodky aj na súkromných účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Z nich by v budúcnosti mali dostávať časť penzie, zvyšok by mala naďalej uhrádzať Sociálna poisťovňa.

Spustenie druhého dôchodkového piliera však v súčasnosti Sociálnej poisťovni odčerpáva zdroje. Štát sa bude musieť v nasledujúcich rokoch vysporiadať s tým, kde nájsť peniaze na vklady do dôchodkových spoločností a zároveň vyplácanie penzií pribúdajúcim dôchodcom. Mihálova strana SaS by prostredníctvom odvodového bonusu chcela zmeniť aj systém platieb do DSS. Namiesto Sociálnej poisťovne by ich mali uhrádzať prostredníctvom osobitného odvodu ľudia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu