Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dovoz jazdených áut klesol v 1. polroku o pätinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dovoz jazdených osobných áut zo zahraničia od januára do konca júna klesol medziročne zhruba o pätinu na 29.648 kusov. Import starších vozidiel v prvom polroku však prevýšil počet registrácií nových osobných automobilov, a to o 1938 kusov. Vyplýva to zo štatistík Združenia automobilového priemyslu (ZAP).

V samotnom júni bolo zaregistrovaných 5929 individuálne dovezených jazdených osobných áut, v šiestom mesiaci vlaňajška ich do štatistík pribudlo 7384. Import zo zahraničia v júni zaostal aj za predajom nových vozidiel v tom istom mesiaci o 225 kusov.

Po započítaní malých nákladných automobilov priemerný vek dovezených áut dosiahol za prvý polrok 7,55 roka. Necelé tri štvrtiny (72,94 percenta) vozidiel mali podľa ZAP naftový pohon.

Najžiadanejšou značkou v kategórii dovážaných osobných a malých nákladných jazdených vozidiel bol nemecký Volkswagen s 13,98-percentným podielom na trhu. Druhá v poradí sa umiestnila česká Škoda s trhovým podielom 11,58 percenta a za ňou tretí Ford (10,14 percenta).

Dovoz jazdených osobných áut vlani zaostal za predajom nových vozidiel, ktorý potiahlo šrotovné. Do kategórie osobných automobilov sa od začiatku roka radia aj vozidlá, ktoré predtým podnikatelia vďaka možnosti odpočtu dane z pridanej hodnoty nakupovali ako úžitkové. Od januára si môžu daň odrátať pri kúpe akéhokoľvek osobného auta, čo sa zrejme odrazí na poklese predaja úžitkových vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu