Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

EÚ: Ceny na Slovensku stúpli tretí mesiac po sebe o 0,7 pct

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku podľa metodiky EÚ v júni stúpli medziročne o 0,7 percenta. Rovnaký nárast vykázali aj v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas samotného júna sa ceny medzimesačne nezmenili, v piatom mesiaci roka sa zvýšili o 0,1 percenta.

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie krajín únie, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria pre vstup do eurozóny. Do nej sa Slovensko začlenilo od januára 2009 ako zatiaľ posledná krajina. Priemerná ročná miera inflácie meraná metodikou EÚ v júni podľa štatistikov zostala na historickom minime 0,3 percenta.

V šiestom mesiaci medziročne najviac vzrástli ceny alkoholu a tabaku, a to o 7,5 percenta. Ceny vzdelávania a v zdravotníctve sa zvýšili zhodne o 4,5 percenta. Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu, a to o 3,6 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v júni zdraželo najviac vzdelávanie (o 1,4 percenta).

Ceny v kategórii rozličné tovary a služby vzrástli o 0,2 percenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zlacneli o 0,3 percenta . Klesli aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a dopravy, a to zhodne o 0,2 percenta. Tempo medziročnej miery inflácie merané národnou metodikou, ktorú štatistici zverejnili skôr, sa v júni spomalilo na jedno percento z májových 1,2 percenta.

Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov. Inflácia meraná podľa EÚ nezahŕňa takzvané imputované nájomné, ktoré obsahuje aj platby majiteľov nehnuteľností do fondu opráv. Údaje o inflácii podľa EÚ slovenskí štatistici zverejňujú od roku 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu