Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Trend: Stavba D1 cez PPP sa predraží o vyše miliardu

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Stavba chýbajúcich úsekov diaľnice D1 od Žiliny na východ krajiny prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP) sa môže predražiť o viac ako miliardu eur.

Dôvodom je zvýšenie pôvodne dohodnutej ceny pre víťaza pred finančným uzatvorením projektu, ako aj nereálne nastavenie podmienok tendra. V najnovšom čísle to napísal týždenník Trend. Finančné uzatvorenie projektu očakáva minister dopravy Ľubomír Vážny do konca apríla.

Pôvodne sa predpokladalo, že štát za 75 kilometrov diaľnice zaplatí víťaznému konzorciu pod vedením francúzskej spoločnosti Bouyguesa za 30 rokov 7,8 miliardy eur. V súčasnosti sa však počíta až s čiastkou 9,1 miliardy eur, poznamenal Trend. Dodal, že štát v jednom z dodatkov ku zmluve umožnil posunutie termínov dostavby pri troch úsekoch o dva až tri mesiace, pri dvoch dokonca o 11 až 14 mesiacov. To sa však neodrazilo v znížení ceny.

Týždenník upozornil, že pôvodné termíny výstavby presadzované štátom v rámci tendrových podmienok (17 až 37 mesiacov) boli údajne nereálne, čo predražilo už pôvodnú cenu projektu v súčasných cenách o ďalšiu pol miliardu eur. Časti D1 má postaviť konzorcium pod vedením francúzskej spoločnosti Bouygues, súčasťou ktorého je aj spoločnosť Váhostav-SK Juraja Širokého, jedného zo sponzorov najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD.

Vláda by mohla podľa Trendu časť peňazí ešte pred finančným uzatvorením ušetriť, ak by financovanie projektu prevzala na seba. Konzorcium si totiž údajne požičia peniaze na projekt za 7,5-percentný ročný úrok, pričom štát by si prostredníctvom emisie dlhopisov mohol požičať výrazne výhodnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu