Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ekonomická recesia podľa SARIO na Slovensku končí

SARIO
SARIO

BRATISLAVA - Ekonomická recesia podľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) na Slovensku končí. "Poukazujú na to aktuálne čísla o vývoji HDP.

Slovenská ekonomika medzikvartálne posilnila o 2,2%, najmä vďaka šrotovému v najväčších automobilových krajinách. Napriek medziročnému poklesu HDP o 5,3 % tak ide o koniec recesie podľa oficiálnej definície," uviedla agentúra.

Analytik ING Eduard Hagar však tvrdí, že Slovensko podľa všeobecne zaužívanej definície v podstate ani v recesii nebolo. "Podľa všeobecne zaužívanej technickej definície ekonomika zažíva recesiu ak jej HDP zaznamená pokles v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch. Takže podľa oficiálnych sezónne očistených výsledkov HDP, ktoré publikoval štatistický úrad, Slovensko v recesii ani nebolo," povedal pre agentúru SITA s tým, že na stave ekonomiky však nič nezmení ak budeme hovoriť "len" o prudkom ekonomickom prepade a následnej stabilizácii.

Agentúra však na svojej internetovej stránke ubezpečuje zahraničných investorov, že investičné prostredie sa na Slovensku vďaka končiacej sa ekonomickej recesii zlepšuje. "Pozitívny rating Slovenska z hľadiska návratnosti investícií, podľa aktuálneho hodnotenia najlepší spomedzi krajín Visegrádskej štvorky, spolu s celkovým zlepšovaním nálady v slovenskej ekonomike vytvárajú predpoklady na zvýšenie záujmu investorov," uvádza agentúra. Po automobilovom priemysle sa podľa agentúry vzmáha aj strojársky, elektrotechnický, železiarsky, gumársky a nábytkársky priemysel.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu mala ku koncu júla tohto roka rozpracovaných 127 investičných projektov, v celkovej výške 3,8 mld. eur s potenciálom vytvoriť 26 tisíc nových pracovných miest. Najviac projektov eviduje agentúra z Nemecka, prípadne ide o expanzie slovenských spoločností. Nasleduje Veľká Británia, Rakúsko, Kórejská republika, USA, Belgicko a Holandsko.

"Za posledné tri mesiace projektoví manažéri agentúry zaregistrovali 32 nových investičných projektov v celkovom objeme 842 mil. eur, ktoré by mohli priniesť približne 4 700 pracovných miest. Najviac projektov pochádza z USA, nasledujú slovenskí záujemcovia a z európskych krajín sú to predovšetkým Nemecko, Rakúsko, Veľká Británia a Belgicko," konštatovala agentúra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu