Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Bratislavská župa schválila zámer na úver šesť mil. eur

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Poslanci bratislavskej župy dnes schválili zámer na získanie úveru šesť miliónov eur (180,76 milióna Sk). Peniaze chce samospráva použiť na preklenutie výpadku príjmov, ktoré zapríčinili dopady hospodárskej krízy. O úvere definitívne rozhodnú poslanci na najbližšom zastupiteľstve v septembri.

Peniaze chce Bratislavský samosprávny kraj použiť na opravy ciest, rekonštrukcie škôl či sociálnych zariadení. "Všetko to, čo dostaneme z úveru, dáme na kapitálové výdavky a uvoľníme si ruky na to, aby sme mohli platiť bežné platby," povedal novinárom predseda BSK Vladimír Bajan. Z príjmov ubral samospráve výpadok peňazí z dane z príjmov fyzických osôb, ako aj sťažené predávanie nehnuteľného majetku, dodal.

Podľa Bajana bratislavskej župe v rozpočte chýba zhuba 200 miliónov korún (6,64 milióna eur) z priamych daní. Zástupcovia samosprávy v polovici februára totiž uzavreli s vládou dohodu, že sa obce vzdajú zhruba 83 miliónov eur (2,5 miliardy korún), aby ľuďom bolo umožnené odpočítať si z daní viac peňazí. Zmierniť výpadok v rozpočte a ušetriť 7,5 milióna eur (226 miliónov korún) chce úrad aj šetrením svojich prevádzkových nákladov.

Pre nedostatok peňazí úrad nezaplatil údajne viacero faktúr svojim dodávateľom. "Problémom je nezaplatená faktúra SADke (Slovenská autobusová doprava -pozn. red.) za výkony vo verejnom záujme," poznamenal Bajan. Ku škrtaniu spojov však župa podľa neho zatiaľ nepristúpi.

Poslanci zaviazali Bajana, aby do budúceho zasadnutia zastupiteľstva predložil ponuku bankových domov a podmienky úveru. Banku vyberie poslancami schválená komisia. Návrh podporili 32 poslanci z 35 prítomných. Poslanci mali pôvodne schváliť úver v hodnote 7,5 milióna eur (225,95 milióna Sk).

Pre negatívne dopady krízy a výpadok v rozpočte pristúpili k úsporným opatreniam aj iné samosprávne kraje. Situáciu riešia okrem obmedzovania nákupov, služobných ciest aj šetrením na platoch úradníkov. K zrušenie odmien svojich zamestnancov pristúpil okrem BSK napríklad aj Nitriansky samosprávny kraj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu