Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Východnú Európu čaká chudoba, tvrdí Svetová banka

Svetová banka
Svetová banka

WASHINGTON - Podľa Svetovej banky uvrhne globálna ekonomická kríza opäť do chudoby 35 mil. ľudí vo východnej Európe a strednej Ázii. Ako Svetová banka dodáva, vlády musia zrealizovať výraznejšie opatrenia na ochranu týchto ľudí.

Podľa Shigeo Katsu, šéfa Svetovej banky pre región Európy a strednej Ázie, patria východná Európa a stredná Ázia medzi najpostihnutejšie krízou, pretože boli najviac integrované s finančnými trhmi. Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá, že stredoeurópske a východoeurópske ekonomiky poklesnú v tomto roku o 3,7 %.

"Najlepšou voľbou pre východnú Európu a strednú Áziu je zachovať obchodné kanály s krajinami, ktoré nalievajú do svojich ekonomík prostriedky prostredníctvom podporných balíčkov. Teraz nie je čas na protekcionizmus." povedal Indermit Gill, hlavný ekonóm Svetovej banky pre región.

Svetová banka taktiež naliehala na krajiny, aby rozšírili svoje siete sociálneho zabezpečenia najmä na zachovanie pracovných miest a ochranu chudobných a taktiež by mali stabilizovať finančné sektory. Banka však odmietla poskytnúť presné návody pre jednotlivé vlády a uviedla, že nemá dobré skúsenosti s diktovaním politík.

"Čo platí je, keď reformy robia jednotlivé vlády. Nie je možné ovplyvňovať reformy zvonka." povedal Katsu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu