Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bratislavskému letisku výrazne klesol počet cestujúcich

Bratislavské letisko M. R. Štefánika
Bratislavské letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Bratislavské letisko M. R. Štefánika vybavilo za prvé tri mesiace tohto roka 303.336 cestujúcich, čo bolo o 29,4 percenta menej ako v rovnakom období vlaňajška.

Pod prepad sa podpísala svetová hospodárska kríza, v dôsledku ktorej klesá záujem o cestovanie. Informovala o tom dnes hovorkyňa štátnej letiskovej spoločnosti Dana Madunická.

Samotný marec bol síce podľa štatistiky zatiaľ najsilnejším mesiacom tohto roka, počet cestujúcich však padol o tretinu na 106.894 ľudí. "Určitý vplyv na výrazný marcový medziročný prepad mala skutočnosť, že minuloročné veľkonočné sviatky pripadli práve na mesiac marec," poznamenala Madunická. Pripomenula tiež, že klesá záujem turistov o návštevu Bratislavy.

Medzi najväčších prepravcov na letisku patria nízkonákladové letecké spoločnosti Ryanair a SkyEurope Airlines. V marci ľudia cestovali najmä do Londýna, Milána či Košíc.

Zatiaľ čo preprava cestujúcich klesla, výrazný nárast zaznamenali výkony letiska v nákladnej preprave. Tie stúpli takmer 18-násobne na 2100,2 tony. Výrazne ich ovplyvnil vlaňajší štart novej pravidelnej linky na trase Bratislava - Lipsko, ktorú prevádzkuje prepravná spoločnosť DHL Express.

Bratislavské letisko by v najbližších rokoch malo prejsť výraznými zmenami. V decembri sa spustila výstavbu nového terminálu a rekonštrukcia súčasnej odletovej haly za plánovaných 92,9 milióna eur (2,8 miliardy korún) bez dane z pridanej hodnoty. Celý projekt by mal byť dokončený v roku 2012 tak, aby letisko zvládlo ročne vybaviť asi päť miliónov pasažierov. Jeho ročná kapacita je v súčasnosti asi 2,6 milióna cestujúcich.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu