Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

NBS sa vrátilo za tri mesiace 90 percent slovenských korún

BRATISLAVA - Národnej banke Slovenska (NBS) sa za necelé tri mesiace od zavedenia eura na Slovensku vrátilo viac ako 90 percent slovenských korún, ktoré boli v obehu na konci vlaňajška. NBS stiahla z obehu celkovo 70,2 miliardy korún (2,33 miliardy eur). Informovala o tom hovorkyňa NBS Jana Kováčová.

Na konci roku 2008 bolo v obehu 77,7 miliardy korún (2,58 miliardy eur). NBS sa vrátilo do 23. marca 107 miliónov kusov bankoviek a takmer 213 miliónov kusov mincí. "V obehu zostali najmä bankovky a mince najnižších nominálnych hodnôt," uviedla Kováčová.

NBS tak zostáva stiahnuť najmä bankovky s nominálnymi hodnotami 100 a 20 korún a 50-halierové a jednokorunové mince. NBS predpokladá, že z obehu sa jej ešte vráti približne 22 miliónov kusov bankoviek a zhruba 227 miliónov kusov mincí.

Takmer dve tretiny slovenských bankoviek a mincí sa vrátilo do centrálnej banky ešte počas duálneho obehu v januári, keď Slováci mohli platiť za nákupy nielen novou menou, ale aj korunami. Stiahnuté slovenské bankovky a mince NBS priebežne ničí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu