Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V Trebišove postavia geotermálnu elektráreň za 50 mil.eur

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V Trebišove zrejme vyrastie geotermálna elektráreň za 50 miliónov eur (približne 1,5 miliardy Sk). Zariadenie s výkonom 20 megawattov plánuje postaviť bratislavská spoločnosť e.Neo. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN). Elektráreň by podľa konateľa e.Neo mohla začať vyrábať do troch alebo štyroch rokov.

"Pracuje sa na štúdii realizovateľnosti, umiestnení a počte vrtov, ako aj napojení na prenosovú sústavu," citoval denník konateľa e.Neo Jozefa Géciho. Elektráreň má využívať horúcu vodu a okrem energie sa počíta i s možnosťou využitia odpadového tepla z výroby. Géci tvrdil, že teplo by mohli za výhodných podmienok dodávať mestu.

Denník poznamenal, že investor bude musieť ešte pre stavbu elektrárne vyhľadať vhodný geotermálny zdroj. Čakajú ho tak ešte prieskumné vrty či čerpacie skúšky. Odborníci však podľa HN tvrdia, že okolie Trebišova má najlepší geotermálny potenciál na Slovensku. O využitie horúcej vody na východnom Slovensku sa pokúšajú aj iné spoločnosti.

Nové zdroje hľadá košická tepláreň, ktorá do vrtu pri Košickej Polianke investovala 1,66 milióna eur (50 miliónov korún). Termálnu vodu z podzemia využíva i popradský akvapark. V Trebišove sa snaží iná spoločnosť postaviť aj tepelnú elektráreň za 1,33 miliardy eur (40 miliárd korún). Zámer Československej energetickej spoločnosti však naráža na silný odpor samosprávy, ekológov a časti občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu