Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Strojárne v Košiciach zrejme prepustia 80 ľudí

(Zdroj: SITA)

KOŠICE- Strojárska spoločnosť Východoslovenské strojárne (VSS) prepustí z košického závodu 80 pracovníkov. Zamestnanci podniku, ktorý kontroluje finančná skupina J&T, by mali o prácu prísť v máji, júni a júli, informoval dnes hovorca skupiny Maroš Sýkora. Podnik so 700 zamestnancami v marci pre stratu zákaziek takmer zastavil výrobu.

"Presný počet prepustených ešte môže byť nižší, vedenie firmy sa výpadok objednávok pokúsi čo najskôr nahradiť," uviedol Sýkora po stredajšom rokovaní vedenia fabriky s odborármi. Firma tiež ponúkne časti zamestnancov iné pracovné pozície. Podnik zatiaľ košickému úradu práce hromadné prepúšťanie nenahlásil.

Závod VSS vyrába najmä prevodovky, technologické zariadenia či špeciálne vozidlá. Do zahraničia vyváža firma 75 percent produkcie. Za uplynulé tri roky sa počet zamestnancov podniku zvýšil o 250, dodal Sýkora.

Pre dôsledky svetovej finančnej krízy pracuje väčšina zamestnancov fabriky len jeden deň v týždni. Od zamestnávateľa dostávajú za ďalšie dni 65 percent zo mzdy.

Celosvetová kríza postihla na Slovensku viacero podnikov, mnohé pristúpili k hromadnému prepúšťaniu alebo skracovaniu pracovného týždňa. Spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá je najväčšou hutníckou spoločnosťou na Slovensku, napríklad zaviedla štvordňový pracovný týždeň, výrobu obmedzili tiež závody automobiliek v krajine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu