Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Košickom kraji je bez práce 56 819 ľudí

(Zdroj: TASR)

KOŠICE - Miera nezamestnanosti v Košickom kraji podľa informácie internetového portálu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny za mesiac január dosiahla 16,18 percenta, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje až 56 819 nezamestnaných.

Je to druhá najvyššia miera nezamestnanosti na Slovensku. Najvyššia miera nezamestnanosti v Košickom kraji v percentách je v okrese Rožňava a ku koncu januára tohto roku dosiahla až 24,25 percenta, čo je tretie miesto v rámci okresov celého Slovenska. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rožňavského úradu práce Miroslava Spišáková, v absolútnom vyjadrení počet nezamestnaných v evidencii úradu dosiahol 7 150, čo znamená nárast oproti decembru o 289 uchádzačov. Percentuálne druhá najvyššia nezamestnanosť v kraji je v okrese Trebišov, kde dosiahla 23,96 percenta a v rámci Slovenska okresu patrí štvrté miesto. Ako informovala riaditeľka úradu Jana Mondíková, evidujú 10 763 uchádzačov o zamestnanie, z toho 5 343 žien.

Prítok nezamestnaných do evidencie bol v januári 1 035 uchádzačov. Mondíková doložila, že nárast bol spôsobený nielen zvýšením počtu evidovaných uchádzačov o zamestnanie, ale aj poklesom ekonomicky aktívneho obyvateľstva v okrese Trebišov.

Podľa informácie hovorkyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Michalovciach Adriany Krepelkovej ku koncu januára miera nezamestnanosti dosiahla 19,89 percenta a evidovali 11 572 uchádzačov o zamestnanie. V januári do evidencie pribudlo 495 osôb. V pôsobnosti ÚPSVaR Spišská Nová Ves miera nezamestnanosti ku koncu januára bola 13,74 percenta, čo v absolútnom vyjadrení predstavuje 9 383 uchádzačov o prácu. Ako informovala Monika Rusnačková za január sa do evidencie nezamestnaných prihlásilo 1 260 osôb. V pôsobnosti ÚPSVaR Košice dosiahla miera nezamestnanosti 10,06 percenta, kým k decembru 2008 bola 9,83 percenta. Za januára celkový počet nezamestnaných dosiahol 17 951 a za mesiac januára pribudlo do evidencie 920 uchádzačov o zamestnanie.

Hromadné prepúšťanie ohlásila v januári len michalovská firma Yazaki a avizovala prepustenie okolo 160 zamestnancov. Možno až toľko ľudí spoločnosť neprepustí, lebo vo februári zaviedla skrátený pracovný týždeň. V Košiciach ešte v decembri ohlásilo hromadné prepúšťanie šesť firiem a ohrozených je okolo 657 pracovných miest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu