Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Finančná kríza výrazne zasiahla prípravu PPP projektov

BRATISLAVA - Realizácia projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) pri výstavbe úsekov diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R1 je krízou finančných inštitúcií výrazne zasiahnutá. Finančná kríza zúžila možnosti bánk, ktoré sa mienia uchádzať o koncesiu, na minimum.

Vyplýva to z informačného materiálu ministerstva dopravy o zabezpečení plnenia opatrenia vzhľadom na nepriaznivú situáciu na finančných trhoch v podmienkach realizácie PPP projektov. Vláda na stredajšom zasadnutí vzala uvedený materiál na vedomie.

"Nedostatok likvidity na strane bánk má oveľa väčší dopad na rozhodovanie bánk o participácii na týchto projektoch ako kvalita projektov či bonita a rating Slovenskej republiky," tvrdí ďalej rezort dopravy v spomínanej informácii. Ministerstvo dopravy sa snaží v maximálnej možnej miere sprístupniť financovanie PPP projektov Európskej investičnej banke a Európskej banke pre obnovu a rozvoj a aby obe banky v čo najväčšej miere participovali na financovaní týchto projektov. Participácia oboch multilaterálnych finančných inštitúcií by bola podľa rezortu dopravy významným prvkom vytvárania dôvery v celkovú financovateľnosť PPP projektov.

"Najvýznamnejším faktorom pri realizácii slovenských PPP projektov je doviesť do úspešného konca prvý pokus o PPP projekty - rýchlostnú cestu R1, a to tak, aby si nekonkuroval s ďalšími PPP projektmi. Toto je zlomový bod, ktorým sa SR môže etablovať na mape PPP projektov v rámci Európskej únie a súčasne sa na trhu určí veľkosť financovania rizika tohto projektu," uvádza ďalej v materiáli ministerstvo dopravy.

Financovanie výstavby R1 v rámci 2. balíka PPP projektov by malo byť podľa súčasných informácií z finančných trhov dosiahnuteľné. Ministerstvá dopravy a financií spolupracujú za účelom získania participácie EBRD a EIB na výstavbe úsekov D1 do výšky 50 % celkového objemu financovania projektov, presahujúceho 4 mld. €.

"V každom prípade ale existuje riziko, že ani takáto participácia nebude dostatočná na finančné zabezpečenie projektov vzhľadom na ich veľkosť a aktuálnu situáciu na finančných trhoch," upozorňuje rezort dopravy.

Výhľad bánk na budúcnosť financovania 1. a 3. balíka PPP projektov v tomto roku sa za posledné týždne k lepšiemu nezmenil. Ministerstvo dopravy naďalej vyvíja úsilie na získanie participácie spomínaných finančných inštitúcií na financovaní všetkých troch balíkov PPP projektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu