Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

ZSSK opakuje tender na vlakové súpravy za 85 miliónov eur

BRATISLAVA - Štátom ovládaný osobný prepravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) znova vyhlásil tender na dodávku desiatich prímestských vlakových súprav za 88,5 milióna eur (2,67 miliardy korún) bez dane z pridanej hodnoty. Podobnú súťaž koncom minulého roka zrušil, pretože sa prihlásil iba jeden záujemca, a ten nesplnil súťažné podmienky.

Vlani v lete ZSSK vyhlásila celkovo tri súťaže na dodávku vlakových súprav, podpísaním zmluvy sa skončila iba jedna. ZSSK plánuje zakúpiť spolu 32 vozňov a upraviť desať existujúcich motorových vozňov. Víťaz súťaže by mal dodať nové súpravy počas piatich rokov po podpise zmluvy.

Podľa informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie bude súťaž vyhodnotená 20. mája. Dopravca dlhodobo bojuje s poklesom počtu cestujúcich, ktorí často železniciam vyčítajú zastarané, nepohodlné vozne. Podľa materiálu, ktorý ešte koncom roku 2007 schválila vláda premiéra Roberta Fica, by štátny prepravca mal do roku 2012 použiť na nákup a modernizáciu súprav, lokomotív a ďalšie investície 331,94 milióna eur (desať miliárd korún).

Vlani spoločnosť podpísala zmluvu s českou firmou Škoda Vagonka Ostrava, ktorá jej dodá v priebehu siedmich rokov desať elektrických poschodových vlakov na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Ďalšiu súťaž na dodávku dieselelektrických súprav, ktoré majú jazdiť v okolí Nových Zámkov a Humenného, musela spoločnosť pre nezáujem dodávateľov zrušiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu