Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Štát bude za firmy platiť odvody

Richard Sulík
Richard Sulík

To povedal dnes náš pán premiér a zrejme to myslel vážne. Čiže najprv všetky firmy vykážu odvody v plnej výške a potom štát rozhodne ktoré z nich odvody platiť nebudú. To si treba predstaviť ako súťaž v hypermarkete, kde každý deň vylosujú jeden účet, ktorého výšku vám vráti obchod späť.

Samozrejme, keďže odvody sú vážna vec, pri nich sa nebude losovať (ešte by nebodaj vyhrala nejaká nesprávna firma), ale budú rozhodovať iné kritéria. Ako prvé treba vedieť dobre nariekať nad finančnou krízou, nad stratou zákaziek alebo nad zlými kapitalistami. Určite nenariekajte nad ruskými bratmi alebo nebodaj našou vládou. Potom treba pohroziť prepúšťaním, najlepšie úplným zavretím fabriky a do tretice, musíte sa tejto vláde páčiť. Keď si dáte záležať, budete vybratý medzi vyvolené firmy, ktorým štát preplatí odvody. Iba zlé jazyky môžu v tejto súvislosti hovoriť o nesystémovom riešení, o svojvôli úradníkov a o parádnom priestore na korupciu.

Kto neuspeje v prvej súťaži, môže sa zúčastniť súťaže "Založ si svoj sociálny podnik". Najvyššie šance uspieť majú členovia SMERu, ako aj pán premiér nedávno povedal. Je to síce trochu ťažšie, treba zamestnávať nekvalifikovaných a vymýšľať im robotu alebo aspoň akože robotu, no zato je tam väčšia ryža.

Existujú aj ďalšie výkvety sociálneho inžinierstva, ktoré dnes schválila Rada pre finančnú krízu (áno, aj taká existuje), ale v podstate ide o to, ako dostať 332 miliónov EUR medzi správnych ľudí. Lebo keby išlo naozaj o riešenie krízy, dala by sa za 332 miliónov EUR napríklad znížiť DPH na 18% a daň z nafty, ktorá je mimochodom druhá najvyššia v EÚ, na citeľne nižšiu úroveň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu