Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Silvestra a Nový rok strávia v práci pre euro stovky bankárov

BRATISLAVA - Tohtoročného Silvestra, ako aj prvé dni nového roka strávia v práci pre zavedenie eura stovky bankárov na Slovensku.

Tí budú najmä počas silvestrovskej noci zabezpečovať a dohliadať na úpravy informačných systémov, bankomatov či platobných terminálov. Banky tiež netradične otvoria svoje pobočky aj 1. januára, aby si ľudia či obchodníci mohli zameniť koruny na novú menu. "Banky sa rozhodli, že začiatkom roka otvoria vybrané obchodné miesta aj počas dní pracovného pokoja aspoň na štyri hodiny.

Obchodné miesta budú výhradne zamieňať slovenské koruny na eurá. Klienti musia počítať s tým, že budú čakať na výmenu hotovosti v obchodnom mieste dlhšie ako obvykle," uviedol pre ČTK hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. V plnom rozsahu začnú finančné domy poskytovať služby až 5. januára. Ľudia musia na prelome rokov počítať s obmedzeniami aj pri výberoch z bankomatov, používaní platobných terminálov či elektronického bankovníctva.

Počas posledného dňa tohto roka si budú môcť vybrať z bankomatov koruny, pred polnocou na Silvestra však banky prístroje odstavia. Eurá si klienti z bankomatov budú môcť vybrať krátko po polnoci. "Platí to aj pre používanie platobných kariet v rámci platobných terminálov," poznamenal hovorca Tatra banky Boris Gandel.

Záujemcovia, ktorí budú chcieť využívať služby elektronického bankovníctva, si budú musieť niekoľko dní počkať. Posledné platobné príkazy cez internet budú môcť zadať na Silvestra, v ďalších štyroch dňoch však len s dátumom realizácie k 5. januáru. Prechod Slovenska na novú menu je pre bankárov kľúčovou udalosťou roka. Okrem bežných zamestnancov tak Silvestra či Nový rok v práci privítajú aj niektorí vrcholoví manažéri.

"Silvestra budú v práci tráviť aj niektorí z členov predstavenstva, alebo budú po celý čas k dispozícii na telefóne," poznamenala hovorkyňa ČSOB Tereza Molnár Copláková. Zvláštny režim pre prvé dni roka 2009 zaviedla aj Národná banka Slovenska (NBS).

Tá už zabezpečila do jednotlivých komerčných bánk distribúciu eurových mincí aj bankoviek, začiatkom nového roka do nej budú naopak prúdiť stiahnuté slovenské koruny z obehu. Počas prvých 16 januárových dní totiž bude možné využívať obe platidlá. "Osobitný režim je nastavený tak, aby banky mohli do NBS priebežne, nielen cez pracovný týždeň, dovážať hotovosť stiahnutú z obehu," uviedla hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu