Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SPP opäť požiadal o zdraženie plynu

SPP
SPP

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) opäť požiadal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o schválenie návrhu na zvýšenie cien plynu pre domácnosti.

Podľa zámeru podniku by mal plyn zdražieť v priemere o 19,8 percenta s platnosťou od 3. novembra. Informovala o tom spoločnosť. SPP žiadal o odobrenie vyšších cien plynu už od októbra, regulačný úrad však jeho žiadosť koncom augusta zamietol. "Dlhodobo negatívny vývoj cien na svetových trhoch s energiami, ktorý priamo ovplyvňuje nákupné ceny zemného plynu, núti SPP urobiť tento nepríjemný krok," napísala v tlačovej správe hovorkyňa SPP Dana Kršáková.

Plynárne požiadali o schválenie zdraženia plynu pre domácnosti ešte v júli, ceny mali stúpnuť od októbra o 15,9 percenta. Regulačný úrad však návrh podniku zamietol, pretože SPP podľa neho aj po doplnení podkladov svoj zámer nedostatočne zdôvodnil. SPP chce zvýšiť ceny plynu razantnejšie ako pred niekoľkými mesiacmi. Ak by ÚRSO totiž schválil nové ceny, platili by kratšie obdobie ako predpokladala pôvodná júlová žiadosť SPP. Ceny plynu sa pravidelne prehodnocujú od začiatku roka.

SPP, ktorý je dominantným predajcom plynu v krajine, zdôvodnil žiadosť o zdraženie plynu vysokými cenami ropy. Pri stanovení aktuálnych cien plynu ÚRSO počítal s tým, že priemerná cena ropy sa tento rok udrží na 78 dolároch za barel. SPP zas očakáva, že sa vyšplhá na 115 USD za barel. Keďže ceny plynu reagujú na pohyb cien ropy s časovým odstupom, aktuálne zlacnenie svetových cien ropy podľa SPP len čiastočne zmierni náklady na nákup plynu do konca roka.

Na náklady plynární vraj tlačí aj posilňovanie amerického dolára, za ktorý podnik plyn nakupuje z Ruska. Ceny plynu pre domácnosti sa na Slovensku menili naposledy vlani v januári, keď klesli v priemere o štyri percentá. Zdraženie plynu od októbra už schválili regulačné úrady v Česku a Maďarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu