Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ryanair prepravil vo februári 3,8 mil. pasažierov

BRATISLAVA - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair prepravila vo februári tohto roku celkovo 3,8 mil. pasažierov, čo znamenalo medziročné zvýšenie takmer o 20 %. Obsadenosť lietadiel tohto dopravcu v uvedenom mesiaci predstavovala 75 % a oproti rovnakému mesiacu pred rokom klesla o 2-percentuálne body.

Informovala o tom Marína Smolková z agentúry SK-media. Za posledných dvanásť mesiacov do konca tohtoročného februára prepravil najväčší európsky nízkonákladový letecký dopravca spolu 50,2 mil. cestujúcich. Obsadenosť lietadiel dosiahla v tomto období 81 %. V tomto fiškálnom roku plánuje prepraviť celkovo okolo 50 mil. cestujúcich.

Podľa počtu prepravených osôb sa Ryanair stal druhou najväčšou leteckou spoločnosťou prevádzkujúcou svoje lety na a zo Slovenska, a to bez vlastnej letiskovej základne v strednej Európe. Od svojho prvého letu do hlavného mesta SR v októbri 2005 až po koniec roka 2007 prepravila spoločnosť cez Bratislavu celkovo takmer 1,1 mil. cestujúcich. Kým v roku 2005 Ryanair prepravil na Slovensku 63 tis. cestujúcich, v roku 2006 ich počet dosiahol 450 tis. a v minulom roku vzrástol na vyše 570 tis. osôb, čo znamenalo 26,7-percentné medziročné zvýšenie. V tomto roku plánuje prepraviť na linkách do a z Bratislavy 700 tis. až 800 tis. pasažierov.

Ryanair spája Bratislavu na pravidelných linkách zatiaľ s deviatimi zahraničnými destináciami v šiestich európskych krajinách. Z Bratislavy lieta do destinácií Miláno (Bergamo), Dublin, Nottingham (East Midlands), Londýn (Stansted), Frankfurt (Hahn), Bristol, Brémy, Barcelona (Gerona) a Štokholm (Skavsta). Od 1. júla tohto roku Ryanair začne lietať z Bratislavy aj do Birminghamu a 24. septembra 2008 otvorí aj linku do Edinburghu.

Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje 644 nízkorozpočtových liniek do 26 krajín. Do konca marca 2008 plánuje prevádzkovať flotilu pozostávajúcu zo 163 nových Boeingov 737-800. Má pritom pevnú objednávku na ďalších 99 nových lietadiel, ktoré by mala získať počas nasledujúcich piatich rokov. Ryanair zamestnáva spolu okolo 5 tisíc pracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu