Streda5. jún 2024, meniny má Laura, zajtra Norbert

Orkán Emma bude stáť Českú pojišťovnu stámilióny korún

Orkán Emma spôsobil mnohé škody.
Orkán Emma spôsobil mnohé škody. (Zdroj: SITA)

PRAHA - České poisťovne sa pripravujú na to, že svojim klientom nahradia škody, ktoré im spôsobil orkán Emma. Ten sa prehnal cez Českú republiku počas tohto víkendu.

Najväčšia poisťovacia spoločnosť v krajine Česká pojišťovna (ČP) očakáva, že svojim poistencom vyplatí stovky miliónov korún. Pre agentúru AFP to uviedol hovorca poisťovne Václav Bálek. Ako dodal, prvé odhady značne podcenili spôsobené škody.

Poskytovateľov poistenia v pondelok zaplavili tisícky hovorov. Orkán, ktorý dosahoval rýchlosť takmer 150 kilometrov za hodinu totiž odnášal strechy, lámal stromy a vyvracal ich z koreňov. Dokonca museli kvôli nemu tisícky Čechov znášať výpadky elektrického prúdu. "Počas dvoch ranných hodín naši operátori vybavili 2 300 hovorov. Za normálnych okolností by ich bolo okolo 100," konštatoval Bálek.

České médiá v pondelok uverejnili správu v ktorej sa uvádza, že poisťovne v krajine sa pokúsia vytvoriť mapy, ktoré budú rozdeľovať územie podľa stupňa ohrozenia vetrom. Poistenci v regiónoch s vyšším ohrozením by tak platili viac. "To je téma pre budúcnosť. Nie je to také ľahké zrealizovať, ako je to u záplavových máp. Všetko záleží od toho, či to meteorológovia dokážu," uzavrel Bálek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu