Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vo Zvolene zadržali falošnú 100-eurovú bankovku

ZVOLEN - Vyšetrovateľ vo Zvolene začal trestné stíhanie pre zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov proti neznámemu páchateľovi.

V presne nezistenom čase a nezisteným spôsobom sfalšoval bankovku v hodnote 100 eur (3 324 Sk). V januári bankovku, ktorej pôvod doposiaľ nebol zistený, predložil v pobočke banky vo Zvolene 20-ročný Zvolenčan. Keďže sa bankovka pracovníčke banky nepozdávala, zadržala ju a následne bankovku zaslali do Skúšobne platidiel Národnej banky Slovenska na expertízu. Tá potvrdila, že je to falzifikát so stupňom nebezpečnosti 3, teda podarený. Ak páchateľa nájdu, hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až 10 rokov.

Voľným okom rozpoznateľné ochranné prvky na bankovke sú: vodoznak, portrét zhodný s viditeľnou časťou na bankovke. Opticky premenlivá farba, irisujúci povlak, vysoko reflexná fólia, mikrotext a kinegram. Občania by sa mali zamerať pri kontrole pravosti bankovky najmä na kvalitu papiera a jeho štruktúru (papier pravej bankovky je drsný a odolný voči namáhaniu, pri falzifikáte je papier zväčša hladkej štruktúry napr. kancelársky papier), rozmer bankovky je konštantný a nemenný (u falzifikátov je rozmer často iný, zväčša menší), kvalita farieb na pravej bankovke je výrazná a ostrá, obrazce sú kvalitne znázornené (na falzifikáte je zväčša farba zliata v jeden celok s nevýraznou kresbou).

Taktiež na pravej bankovke je umiestnený ochranný prúžok z vysoko reflexnej fólie, na ktorej je vyrazená nominálna hodnota bankovky (pri falzifikáte je tento prúžok nečitateľný). Informovala hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu